Foto: Tine Poppe

Egg er næringsrikt, men det er stor forskjell mellom plomme og hvite.

At noen kun lager omelett av eggehviten er både et smaksmessig og et ernæringsmessig mysterium for meg. Omletten smaker best når både hvite og gule er med. Ernæringsmessig er det ganske stor forskjell på disse to delene av egget.

Egg er næringsrike, men inneholder ikke alt

Egg har rykte på seg å inneholder mye næring, særlig protein. Egg er også en kilde til både fettløselige vitaminer (A, D og E), B-vitaminer og mineraler.

Men, det er også næringsstoffer som ikke finnes i egg. Det finnes ikke stivelse og fiber i egg. Stivelse er noe vi finner i korn og poteter hvor det fungerer som opplagsnæring før spiring. Animalsk mat er derimot fritt for stivelse. Fiber er også forbehold planteriket. Det lille av karbohydrater som finnes i egg bl.a. glukose og fruktose.

Heller ikke vitamin C finnes i egg. Det betyr at dersom du bare lever på egg, vil du dø. Vitamin C-mangel, skjørbuk, er nemlig dødelig og dette betyr at egg ikke kan brukes som eneste kilde til næring. Innholdet av B-vitaminet niacin er også meget lavt.

Næringsfattig eggehvite

I eggehviten er det litt næring, men den kan ikke måle seg med eggeplommen. Dette er kanskje også svaret på at noen velger å unngå plommen og heller lage omelett av eggehviten, den er nemlig både fett- og tilnærmet kolesterolfri. Hviten er dessuten fri for vitamin A, E, D, B1, B6, folat, jern og sink i motsetning til plommen. Innholdet av vitamin B12 er nærmest neglisjerbart.

Likevel, det er prosentmessig mer hvite enn plomme i ett egg og derfor er det mengdemessig mer protein i hviten enn i gulen. Sammenlignes like mengder gule og hvite, er det derimot mest i plommen.

Det eneste hviten er “rik” på er natrium og kalium. Et mineral som øker blodtrykket og et annet som reduserer det. Det er også mest vann i denne delen av egget.

Den rike, gule plommen

Plommen er altså eggets gull. Den er rik både protein, vitamin A, D, E, folat, kalsium, selen og fosfor, samt at den inneholder nærmest alle andre næringsstoff også.

Selv om eggeplommen også inneholder fett, er over halvparten av dette umettet fett. I tilegg er plommen også kjent for sitt konsentrerte innhold av kolesterol. Dette er imidlertid ikke noe problem for når du har et normal kolesterol og spiser variert – dvs. at du ikke har egg som den viktigste matvaren i et snevert kosthold.

En unik D-vitaminkilde

Egg er unik, fordi det er en av de får matvarene som naturlig inneholder vitamin D. Liker du ikke fisk og sjømat, man egg bidra med dette vitaminet. Sjømat, særlig fet fisk, er den beste vitamin D-kilden. Men spiser du ett egg, får du likevel dekket en fjerdedel av vitaminD-behovet ditt.

Referanseprotein

Egg inneholder protein av en svært god kvalitet. Det betyr at proteinet er lettfordøyelig og inneholder tilstrekkelig mengder av alle de livsviktige aminosyrene kroppen vår trenger.

Protein i egg blitt brukt som et referanseprotein som andre proteinkilder som det har blitt målt opp mot og derfor fått verdien 100. Andre matvare som måles mot egg og får verdier nær 100 inneholder også kvalitetsprotein, men måles protein i grønnsaker mot egg vil tallet være mye lavere enn 100 og derfor en dårligere kilde til protein.

Særlig rik er egget på aminosyren leucin som stimulerer til muskelproteinsyntesen.

Artiklen er basert på bloggen til Lise von Krogh Er det mest protein i plommen eller i hviten? Deilig omelett med feta . Her finner du også oppskriften på bildet.