Foto: Thinkstock

Mange grunner til å spise gurkemeie. 

For mange er gurkemeie billigversjonen av safran som brukes i lussekatter, karripulver og retter som skal ha den knallgule fargen som er karakteristisk både for safran og gurkemeie.

De fleste har sett gurkemeie i krydderform, det ser nesten ut som karri, bare gulere. Men ikke alle vet hvordan fersk gurkemeie ser ut. Gurkemeie er nemlig en rot som likner på en liten ingefærrot, men med mye sterkere farge. Smaken minner litt om ingefær, men mildere og litt bitteraktig.

Kutter du i en gurkemeie, vil det sive ut en knallorange saft som raskt setter seg på hender, kniv og underlag. Tar du en bit av fersk gurkemeie, vil tennene høyst sannsynlig farges gule. Og det er nettopp denne gulfargen som mange mener gjør gurkemeie til noe av det sunneste du kan spise.

En rekke medisinske egenskaper 

Gurkemeie har fra gammelt av blitt brukt i både kinesisk og indisk medisin, og er kjent for sine medisinske egenskaper, blant annet ved å virke betennelsesdempende.

En del forskere mener dessuten at hvis vi bruker gurkemeie i vårt daglige kosthold, vil det ikke bare dempe betennelsestilstander i kroppen, men også forebygge kreft og andre kroniske sykdommer.

Forskning har vist at planteoljen vi finner i gurkemeie har en betennelsesdempende effekt. Men enda mer betennelsesdempende er det gule pigmentet vi finner i gurkemeie. Dette pigmentet heter curcumin og er en kraftig antioksidant.

Både fordi antioksidantrik mat kan redusere risikoen for kreft, og fordi mange av de store og kroniske folkesykdommene, inkludert kreft, ser ut til å ha en sammenheng med akutte eller kroniske betennelsestilstander, er det mange som tror at gurkemeie kan redusere risikoen for alle disse sykdommene.

Vanskelig å ta opp i kroppen

Laboratorieforsøk har vist at curcumin har både antiflamatorisk, antibakteriell, og antivirus egenskap i tillegg til å virke som en antioksidant og motvirke kreft. Curcumin har derfor et potensiale til å kunne brukes mot kreft, diabetes, allergier, revmatisme, alzheimer og andre kroniske sykdommer.

Det er bare et problem, og det er at vi mennesker ikke klarer å ta opp noe særlig curcumin i kroppen. Curcumin har nemlig det som kalles ”lav biotilgjengelighet”. Det betyr at selv om vi spiser relativt store mengder curcumin, er det likevel forsvinnende lite som tas opp i kroppen.

For å vite om curcumin kan være en effektiv medisin er det derfor viktig at det forskes videre slik at man kan finne effektive hjelpestoffer som gjør det lettere for oss å ta opp curcumin i kroppen. Det har allerede vært forsket noe på dette, man har blant annet sett at curcumin blandet inn i en fruktjuice sammen med omega-3, kan ha bedre effekt enn curcumin alene.

Gurkemeie i mat og drikke

Det er altså ingen tvil om at gurkemeie har spennende egenskaper som kan være bra for helsen vår. Det trengs bare enda litt mer forskning for å finne ut hvordan så mye som mulig av de gunstige stoffene i gurkemeie kan tas opp i kroppen.

Ettersom vi vet at et sunt og variert kosthold er med mye frukt og grønt er bra for helsen, og gurkemeie har vist seg å ha gunstige egenskaper, er det i hvert fall ingen ulempe å bruke gurkemeie i mat og drikke. Enten som tørket krydder, eller i fersk form. Prøv for eksempel å rive litt fersk gurkemeie i juicen, eller for å sette farge på karri- og risretter. Nedenfor finner du noen oppskrifter med gurkemeie.

Spansk fiskegryte med gurkemeie

Kyllinggryte med kokosmelk og gurkemeie

Supersmoothie med rødbete, ingefær og gurkemeie