Foto: Lise von Krogh.

Nykål er en av sommerens beste grønnsaker. Nyt den nå!

Nå kommer nykålen eller sommerkålen. Ikke gå fordi den. Ta den med deg hjem og damp den! Den smaker helt fantastisk og får alt annet på tallerkenen, inkludert pølsene, nærmest til å blekne.

Eller sommerkål som den også kalles, er en av de første norske grønnsakene i sesongen. Den er sprø, frisk og smakfull. Ikke kompakt og tung som hodekålen som vi bruker i fårikålen.

Nykål er så godt at pølsene smaker som tilbehør.

Sunn grønnsak

Kål er både rik på vitamin C og kostfiber. Kål inneholder også de gunstige, ikke-næringsstoffene glukosinolater. Når du damper kålen bevares vitamin C og andre vannløselige næringsstoffer bedre enn ved koking.

Glukosinolater er en type plantestoffer som man mistenker kan virke forebyggende mot kreft. Glukosinolater er svovelholdige forbindelser vi finner mye av i kålplanter. Når vi spiser og tygger kålplanter knuser vi samtidig plantens celler. Dermed kommer glukosinolatene i kontakt med enzymet myrosinase og omdannes til indoler og isotiocyanater. Det er trolig ikke glukosinolatene i seg selv som er gunstig, men forbindelsene de omdannes til.

Dersom du koker kål i mye vann kan du tape en god del av disse sunne stoffene til kokevannet. Dessuten er enzymet følsomt for varme. Derfor er det best å spise kålplantene rå eller dampekoke dem lett.

All grunn til å spise kål

Enkel å bruke

Nykål kan du strimle og ha i råkostsalt og coleslaw som du serverer til grillmat eller topper hamburgeren med. Den kan grilles, wokes og dampes.

Dampet nykål bringer frem sødmen og de fine smakene i kålen. Og i helgen kan du skeie ut med litt smør når du damper den. Dampet nykål smaker godt til alle slags retter.

Noen ganger er det enkleste det beste. Server rikelig med nykål med nykokte poteter, en klatt lettrømme og noen pølser. For skal du spise pølser, så spis dem med kål. Da blir måltidet mer balansert og bedre sammensatt.

Flere middagsforslag:

Dampet kyllingfilet med sommerkål

Nykålsalat med quinoa og granateple

Kremet nykålsalat med tagliatelle