Foto og video: Lise von Krogh.

En pære om dagen gjør godt i magen - faktisk!

En pære smaker både søt og godt. Visste du at denne frukten er spesielt rikt på kostfiber?

Sammenligner du en pære med et eple eller en grovbrødskive, så inneholder den omlag dobbelt så mye kostfiber. Faktisk må du spise to epler eller 2-3 grovbrødskiver for å få i deg like mye kostfiber som bare å spise én pære.

I dag er kornvarer vår viktigste kostfiberkilde, men frukt og grønnsaker bidrar også. Dersom du synes det er vanskelig å få i deg nok fiber, så er det smart å spise litt pære. Men for all del, ikke skrell den. I skallet sitter både halvparten av kostfibret og antioksidanter. Skreller du pæren, halverer du sunnheten.

Pære inneholder også små mengder vitaminer og mineraler.

Derfor trenger du kostfiber

Kostfiber reduserer risikoen for diabetes type 2, overvekt og hjerte- og karsykdom og kreft i tykk- og endetarm.

Dessuten virker fiber regulerende på magen og avføring ved å fortynne tarminnholdet, redusere transporttiden i tarmen og øke mengden avføring. Dette gjør at det faktisk blir lettere å gå på do og sjansen for å få forstoppelse minsker.

Allsidig matvare

Pæren kan selvsagt spises om den er. Hvis du bruker en fruktdeler (se video nederst), så blir det lettere og mer fristende å spise. Særlig for barn som kan være skeptisk til frukt med har kjerne og frø.

Pære er også supergodt i salater. Prøv en salat med pære, valnøtter, parmesan og selleri og ha over en vinaigrette med litt sennep i.Biter av pære kan du også blande med litt kanel og ha på havregrøten

Dersom du har pærebåter i matboksen kan det være lurt å klemme over litt sitron. Sitronen innholder vitamin C som fungerer som en antioksidant. Den vil da beskytte fruktkjøttet mot oksygenet i luften slik at den beholder både farge og friskhet.