Foto: Kloster

Trodde du at ferske grønnsaker er sunnere enn frosne?

Da tar du feil! Undersøkelser viser nemlig at frosne grønnsaker inneholder mer vitaminer enn ferske.

Ferske grønnsaker har ofte blitt fraktet langt, og ligget en stund på lager. Hvis grønnsakene oppbevares feil, vil grønnsakene tape mye vitamin C. Dette vitaminet, som også er en antioksidant, er nemlig svært sensitivt for både lys og varme.

Ifølge forsker og ernæringsfysiolog Pernille Baardseth, kan grønnsaker tape så mye som 30 % vitamin C etter 24 timer i romtemperatur. De fleste grønnsaker ligger lengre enn dette i butikkhyllene før de kommer i kjøleskap.

Woking bedre enn koking

I 2010 publiserte Baardseth ved Nofima Mat, en studie som viser at måten grønnsakene behandles på, har større betydning for hvor mye næringsstoffer de inneholder enn om de er frosne eller ikke.

Undersøkelsen viser at grønnsaker som kokes i mye vann over lang tid, inneholder langt mindre vitamin C enn grønnsaker som wokes eller dampes.
Det er også slik at grønnsaker som finkuttes før de kokes, vil inneholde mindre næringsstoffer enn de som kokes hele.

Kort vei fra innhøsting til middagstallerken

En del av grønnsakene du finner i frysedisken er plukket i Norge, og er derfor såkalt ”kortreist mat”. Dette er ikke bare miljøvennlig, men også en fordel rent ernæringsmessig.

Grønnsaker som har blitt fraktet langt og lagret lenge, har mye større risiko for å tape næringsstoffer enn grønnsaker som er plukket, forvellet, og frosset ned kort tid etter innhøsting.

Enkelt, billig og barnevennlig

Mange gourmetkokker rynker på nesen av frossengrønnsaker, selv om mange typer frosne grønnsaker slik som spinat og aspargesbønner også kan egne seg til et skikkelig gourmetmåltid.

Gir du grønnsakene et lett oppkok uten for mye vann, vil ikke bare næringsstoffene beholdes bedre, men grønnsakene vil dessuten ha en bedre konsistens.

I en travel hverdag er frossen grønnsaker ikke bare enkelt, men også billig. Når det i tillegg viser seg å være minst like sunt som ferske grønnsaker, og barna ofte liker grønnsaksblandinger som amerikansk blanding eller brokkoliblanding, er det altså ingen grunn til å styre unna frysedisken når du skal kjøpe grønnsaker til dagens middag.