Foto: Thinkstock.

Tørket fiken er super mat som du bør spise ellers i året og ikke bare til jul.

Tørket fiken kan du spise som snacks, ha i salat, bakverk og musli. Putt fem fiken i nistepakken når du trenger litt ekstra sunn energi. 

Tørket fiken er naturlig søt. I motsetning til mye annen tørket frukt i butikken er ikke fiken tilsatt ekstra sukker. Den er helt naturell søt og næringsrik. 

Fiken dyrkes i alle varme land, mest i middelhavslandene, Vest-Asia, Kanariøyene, California, Sør-Afrika og Australia. Når fikenfrukten tørkes reduseres vanninnholdet fra 80 til 30 prosent. Det lave vanninnholdet sammen med det søte sukkeret gjør at tørket fiken får lang holdbarhet og kan lett transporteres og lagres. 

Fin energikilde ved aktivitet

Tørket fiken er som all tørket frukt, energirik. Når vannet tørker bort, så konsentreres øvrige næringsstoffer i frukten. Fiken har derfor et høyt energiinnhold fra sukker. I motsetning til godteri som ha kun tomme kalorier (sukke uten andre næringsstoffer), så er fiken også en kilde til protein og svært rik på kostfiber. 

Karbohydratene i fiken er i stor grad sukkerartene glukose og fruktose. Kombinasjonen av kostfiber sammen med dette sukkeret, gjør at fiken får en moderat glykemisk indeks og sukkeret går ikke rett i fletta. Har du med fiken f.eks. på en skitur eller på langtrening, så får du et jevnt energipåfyll dersom du spiser en fiken i ny og ne. 

Spiser du fem fiken så får du i deg rundt 250 kalorier

Godt for fordøyelsen

Spiser du fem fiken, så får du dekket hele 40 % at dagsbehovet for kostfiber. Vi anbefales å spise 25 - 35 g kostfiber daglig og fem fiken (100 g) gir 10 g og tillegg så smaker det godt. 

Inneholder enzymet ficin som sammen med et høyt fiberinnhold gjør at fiken er gunstig for fordøyelsen. Ficin er et proteinspaltende enzym som fikenet selv bruker til å bryte ned fikenvepsen som er helt nødvendig for bestøving av fikenblomsten. Fikenet og vepsen lever i symbiose med hverandre

Mineralrik og en kilde til vitamin K

Tørket fiken er en fin kilde til mineralene kalium, kalsium, magnesium, jern, kobber og mangan. En håndfull fiken (fem stykker), dekker minst 1/5 av dagsbehovet for disse mineralene. 

 Fiken kan derfor bidra til vitamin K-inntaket ditt. Vitamin K-inntaket er trolig for lavt hos mange hos oss og vi trenger ca. 1 µg per kilo kroppsvekt daglig. En tørket fiken gir 3,12 µg vitamin K og spiser du fem stykker så er du oppe i 16 µg vitamin K.

Fiken er derimot ikke en vesentlig vitaminkilde. Den inneholder små mengder av de fleste vitaminer unntatt vitamin D og B12

Kilder: 

Fiken. (2013, 23. januar). I Store norske leksikon. Hentet 6. januar 2018 fra https://snl.no/fiken.

Mattilsynet, Helsedirektoratet og Universitetet i Oslo. Matvaretabellen 2017. www.matvaretabellen.no

USDA. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28. Version: September 2015.

Fikenvepser. https://no.wikipedia.org/wiki/Fikenvepser

Nordic Council of Ministers. «Nordic Nutrition Recommendations 2012». iBooks.