Foto: Thinkstock Halfpoint

Det gjelder også sjampinjong.

Det går mot høst og soppsesong. Mange elsker å plukke sopp, mens andre er mer skeptiske og redde for at soppen skal gjøre dem syke.

Det ikke alle vet, er at mange sopparter er tungt fordøyelige og må ha et lengre oppkok eller steketid før vi spiser dem. Noen matsopparter inneholder skadelige stoffer i rå tilstand, men er gode og spiselige når de tilberedes riktig. Hvilke sopper dette gjelder finner du i en ny og oppdatert soppbok.

Husk skikkelig varmebehandling av rødskrubb!

Et eksempel på en matsopp som krever skikkelig varmebehandling er rødskrubb. I rå tilstand inneholder den nemlig giftstoffer som ikke forsvinner før soppen er varmebehandlet.

Det er dokumentert flere tilfeller med kraftig magebesvær etter inntak av rødskrubb som ikke har vært stekt/kokt lenge nok.

Plukker du rødskrubb må du derfor koke eller steke den i minst 15- 20 minutter før den spises.

Kreftfremkallende stoffer i rå sjampinjong

Men det er ikke bare soppen du finner i skogen som krever varmebehandling. Sjampinjong bør heller ikke spises rå.

Dette skyldes at soppen inneholder fenylhydrazinforbindelser og foreløpige undersøkelser tyder på at disse kan være kreftfremkallende.

Det meste av fenylhydrazinforbindelsene fjernes under god varmebehandling. Derfor bør du ikke bruke rå sjampinjong i salat el, men kun spise sjampinjong som er stekt eller kokt.

Trodde du dette var kantarell?