Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Folk kjøper stangselleri som aldri før, men hvor sunt er egentlig sellerijuice?

I USA er stangselleri en av de mest populære grønnsakene for tiden, så populær at butikkene blir utsolgt! Grønnsaken blir hauset opp av helseguruer og skal være godt for det aller meste av kroppslige plager, særlig hvis du drikker den som juice. Huden blir finere, fordøyelsen bedre, du tenker klarere, betennelser går ned og den skal motvirke aldring. Noen påstår også at den hjelper mot kreft, letter migrene, kurerer insomnia, roer nervene og selvsagt ... virker slankende! Listen er faktisk mye lenger. 

I skrivende stund gir emneknaggen #celeryjuice over 121 735 treff på Instagram.

Visstnok skal sellerijuicetrenden blitt startet av «The Medical Medium» Anthony William (han er verken lege eller ernæringsfysiolog) som har skrevet bestsellerboken «Originator of The Global Celery Juice Movement». Han anbefaler at du skal drikke 470 ml ren sellerijuice hver morgen og vente et kvarter til en halvtime før du drikker eller spiser noe mer. Både Naomi Campbell og Gwyneth Paltrow har hevet seg på juicekjøret. Slikt blir det fuzz av og mange lar seg rive med, men er det så sunt?

Hva inneholder selleri egentlig?

Stangselleri er først og fremst en kilde til vitamin K og folat. Den har også mindre mengder kalium, mangan og vitamin C. Den er også en kalorifattig grønnsak som kan bidra til fiberinntaket. Men noen vitamin- og mineralbombe som trendgrønnsaken grønnkål, er sellerien ikke. Sellerien er som andre grønnsaker, rik på forskjellige antioksidanter.

Sunt med sellerijuice?

Tja ... Lager du juice av selleri, så blir det både en kalorifattig drikk og en smakfull måte i få i seg vann på. Problemet med juice er at du ikke får med deg det verdifulle kostfibret, med mindre du har en maskin som kan juice hele grønnsaken.

Storm i et juiceglass?

Enhver grønnsak er sunn og den vitenskapelige dokumentasjonen knyttet til helsegevinsten av å spise grønnsaker, er først og frem knyttet til et daglig inntak av ulike grønnsaker generell enn én grønnsak spesielt.

Å si at sellerijuice skal ha nærmest mirakuløs helseeffekt er det rett og slett ikke grunnlag for. Generelt kan vi si at grønnsaker forebygger hjerte- og karsykdom, slag, høyt blodtrykk, kreft i munn, svelg, strupehode, spiserør og magesekk og kalorifattige grønnsaker forebygger dessuten vektøkning, overvekt og fedme. Kostfiber kan forebygge diabetes type 2. Disse helseeffektene er knyttet til inntaket av selve grønnsaken og ikke juicen av den.

Men hvis du bytter ut like mengder sukkerrik drikke med sellerijuice, så er det selvsagt gunstig når det kommer til kaloriinntaket. Og det er en super måte å få i seg væske på.

Farlig inntak av selleri

Selleri er en grønnsak som enkelte kan være allergiske overfor. Hvis du har selleriallergi, så hjelper det ikke å juice grønnsaken.

Personer med burot allergi kan kryssreagere med med både rå og kokt selleri. Har du bjørkeallergi kan det hjelpe å koke sellerien.

Dessuten inneholder selleri et fototoksisk stoff som kalles psoralen som øker solømfintligheten. Det kan føre til at du lettere kan bli forbrent eller få utslett når du er ute i solen. Dette kan skje både hvis du drikker mye juice eller får juice på huden og går ut og soler deg etterpå.

Litteratur

  • Ljunggren B. Severe phototoxic burns following celery ingestion. Arch Dermatol 1990; 126: 1334 – 6.
  • Nasjonalt råd for ernæring. Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag. Helsedirektoratet, 2011.
  • Naaf. Kryssreaksjoner. Lest 07.04.2019. https://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/pollenallergi/kryssreaksjoner/
  • Sollesnes Holsen D. Flora og efflorescenser – om planter som årsak til hudsykdom. Tidsskr Nor Legeforen 2002; 122: 1665-9.
  • Proc (Bayl Univ Med Cent). Hyperpigmented macules and streaks. 2000 Oct;13(4):405-6.
  • USDA. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28. Version: September 2015.

Nyhetssteder: 

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke