Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Hvorfor gå i butikken etter løk, hvis du har gressløk i hagen?

Gressløk er en undervurdert grønnsak, spør du meg? Mange av oss har kanskje en liten tue gressløk i hagen som kommer igjen år etter år. Hva gjør du med den? Står den bare der sommeren igjennom eller bruker du den? 

Gressøk er en næringsrik grønnsak og har du den i hagen, så er dette gratis sunnhet! Du trenger ikke å gå i butikken å kjøpe løk, hvis du har gressløk i hagen. Den kommer tidlig på våren og du kan høste av den gjennom sommeren. 

Like sunn som andre typer løk

Gressløk er en suveren grønnsak, rik på kostfiber, vitamin A, E, K, C og folat, kan den være en kilde til mineraler og sporstoffer som kalium, kalsium, kobber, mangan, kobber og krom. Næringsinnholdet vil selvsagt varierer fra sted til sted, men generelt er dette en næringsrik grønnsak som du bør spise mer av. Se næringstabell nederst i artikkelen. 

Gressløk står ikke tilbake for grønne løksorter som purre og vårløk når det kommer til næringsinnhold. Dessuten har akkurat de samme kreftforebyggende sovelstoffene som du finner i kepaløk og hvitløk. Den milde smaken til gressløk, gjør også at du kan bruke generøse mengder av den i maten. Jo mer, jo bedre for helsen er det. 

grassløkfoto lise von krogh 1

Plukk en bunt gressløk og sett den i et glass vann på benken, så har du gressløk for hånden til ethvert måltid. Foto: Lise von Krogh. 


Slik får du gressløk i hagen

Hvis du har lyst på gressløk i hagen, så er det bare å be om en avlegger fra noen andres hage. Det er bare å spa den opp og sette den ned i egen jord. Ikke bruk gressløk fra butikken, det er ikke sikkert den er like hardfør som en avlegger fra en annen hage. 

Har du gressløk i egen hage som ikke trives, prøv å flytt den til en annen plass i hagen. Gi den litt hønsegjødsel og la den få mer solrik tilværelse. Så skal du se at du har gratis løk hele sommeren igjennom. En gressløktue kan også tas opp, deles i mindre kvaster og plantes ut igjen. Da får du enda mer gressløk året etter. 

Den kan både fryses ned (hakket opp) og tørkes. Så har du til og med gressløk året rundt.  

Allsidig gressløk

Hakket gressløk er selvsagt helt supert i eggretter, men det trenger ikke stoppe der. Bruk  gressløk i smørbrød, på snitter, over kaviaren på brødskiven, den er supergod på røkelaks på knekkebrødet.

Egentlig kan du bruke gressløk i alle retter du liker løk i, dryss på gressløk rett før servering (den liker ikke å bli stekt eller kokt): supper, taco, gryteretter, fiskeretter, i salater, på hotdogs og wokretter. 

Det er bare å bruke masse gressløk, den skjemmer ikke smaken på retten, men hever den. Og så blir kostholdet enda sunnere! Kjør på med gressløk! Godt for ganen, godt for kroppen!!


Gressløk, fersk pr. 100 gram Anbefalt daglig inntak for voksne
Energi, kcal 26 - 30
Kostfiber 2,1 - 2,5 25-35
K, mg 215 - 313 3,1-3,5
Ca, mg 56,9 - 138 800
Mg, mg 13 - 42 280-350
Fe, mg 1,2 - 1,6 9-15
Zn, mg 0,3 - 0,56 7-9
Cu, mg 0,06 - 0,157 0,9
Mn, mg 2,7 - 0,37 -
Mo, µg 10 -
Cr, µg 7 -
Vitamin A, µg 115 - 309 700-900
Vitamin E, mg 1,6 - 3,7 08.okt
Vitamin K, µg 213 - 310 -
Folat, µg 55 - 105 300-400
vitamin C 23 - 58 75

Kilder til næringsinnhold: 

Fødevaredata (http://frida.fooddata.dk), version 2, 2016, Fødevareinstituttet, Danmarks Tekniske Universitet
Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas version 2017-12-15.
Matvaretabellen 2018. Mattilsynet. www.matvaretabellen.no
US Department of Agriculture, Agricultural Research Service, Nutrient Data Laboratory. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28. Version Current: September 2015. Internet: /nea/bhnrc/ndl

Annonse:
Annonse: