Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Matvaregruppen vi knapt klarer oss uten, men som også inneholder giftstoffer. 

Se for deg et kosthold uten tomater, poteter og paprika, altså ikke noe makrell i tomat, ketsjup, tomatbaset pastasaus, potetstappe, kokte nypoteter, paprika på brødskiven eller i tacoen? For mange av oss ville det nærmest være utenkeli å ikke å ikke spise disse grønnsakene, fordi de er så godt innarbeidet i kostholdet vårt både i Norge og resten av verden. 

Opprinnelig kom flere av grønnsaken i denne famlien fra Sør-Amerika, men har etter hvert spredd seg over hele verden som viktige matvarer, særlig tomaten. 

Søtvierfamilien

Søtvierfamilien (Solanaceae), eller night shades som de kalles på engelsk, består av flere tusen planter, blant annet poteter, tomater, paprika, augbergine, chilipepper, tomatillo, tamarillo og tobakksplanten.

Felles for de spiselige variantene er at de er næringsrike og bidrar særlig til inntaket vårt av vitamin C.

  • Tomater: kostfiber, vitamin C, folat, kalium og mangan, samt rik på antioksidanter
  • Poteter: kostfiber, stivelse, kalium og vitamin C
  • Aubergine: kostfiber, folat
  • Paprika: folat, vitamin C, vitamin B6, kostfiber, samt rik på antioksidanter
  • Chilipepper: kalium, vitamin C

Kraftige saker

Men søtviefamilien er også kjent for sine kraftige stoffer.

Et godt eksempel på dette er poteten. Får den lys på seg kan den danne grønnfarge og nervegiften solanin som den ellers har rikelige mengder av i den uspiselige potetfrukten. Grønne poteter skal du altså ikke spise, mens poteter med hvitt kjøtt er helt trygge.

Chili og kajennepepper inneholder stoffet capsaicin som gir en brennende følelse i munnen, men som ikke giftig. Mens auberginen inneholder en del bitterstoffer. 

Tobakken, dog ikke en sunn grønnsak, inneholder som kjent det avhengighetsskapende stoffet nikotin. Giftplanten belladonna tilhører også denne plantefamilien. 

Grønnsaker i søtvierfamilien har rykte på seg at de virker betennelsesfremmende, men dette har ikke rot i forskningen. Tvert i mot er dette næringsrik mat som virker sykdomsforebyggende, blant annet mot kreft og hjerte- og karsykdom. 

Viktige matvarer

Fordi tomater, poteter og paprika viktig del av kosten vår, er dette også matvarer som bidrar til inntaket vårt av vitamin C og kostfiber, men også kalium og antioksidanter. Dette er grønnsaker vi lager kjente retter av, som pizza, lasagne, pastaretter, kokte poteter, paprika på brødskiven og som de fleste av oss vet hvordan vi tilbereder. Derfor er grønnsaker i søtvikerfamlien viktig for helsen vår. 

Spis søtviergrønnsaker med god samvittighet, men styr unna grønne poteter og tobakk.

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke