Foto: flickr.com/thegardenbuzz

Sunnere enn blåbær, og mye enklere å plukke.

Hvis du ser deg litt rundt i nabolaget, finner du helt sikkert aroniabusker. Disse plantene brukes hyppig som prydplanter, men det ikke alle vet er at bærene på aroniabuskene er ”superfood” av høy klasse.

Store og sunne

Aronia, eller svartsurbær som de også kalles, er store sorte bær som henger i store klaser. Mange tror at disse bærene er giftige, men sannheten er at Aronia inneholder nesten dobbelt så mye antioksidanter som blåbær og er noe av det sunneste du kan få i deg.

Aroniabusken kommer fra Nord-Amerika der den ble brukt som en mat- og medisinplante. Planten ble innført i Europa på 1900 tallet, og er i dag en høyt verdsatt matplante som brukes i blant annet syltetøy, saft, vin og te.

En bærplukkers drøm

I Norge dyrkes aronia som prydbusker på grunn av deres kremfargede blomsterklaser sent på våren og flammefargede blader om høsten.

Aroniabærene modnes ganske seint, 3-4 uker etter solbærene, og høstes i slutten av september, helst etter første frostnatt. Bærene henger lenge på busken og bør være godt modne før høsting.

Hver busk kan bære mye frukt; opp til 9-12 kg bær per busk. Til sammenligning gir én solbærbusk 3-3,5 kg bær. Fordi de er såpass store og vokser i klaser er aroniabær enkle å plukke.

Gunstig for helsen

Aronia er svært rik på fenoler, en type antioksidanter som har vist seg å være gunstig for helsen. Mange undersøkelser viser at antioksidantrike matvarer kan redusere risikoen for sykdommer som kreft og hjerte-karsykdom.

Det har foreløpig ikke blitt gjort så mange kliniske studier på aroniabærenes helseeffekt på oss mennesker, men dyreforsøk viser lovende resultater. I slike studier har aronia vist lovende effekt mot folkesykdommer som kreft, diabetes og hjerte- og karsykdom.

Aroniasmoothies

En stor fordel med aroniabær er ikke bare at de er enkle å plukke, men at de også egner seg godt til å putte i fryseren. De store bærene klistrer seg nemlig ikke sammen når de fryses, noe som gjør at du enkelt kan ”trille ut” så mange bær du ønsker av gangen.

Blander du litt aroniabær med Biolamelk og/eller litt juice (for eksempel Manajuice), får du en nydelig smoothie stappfull av antioksidanter. Verdt et forsøk!

Kilde: Norsk tidsskrift for ernæring nr. 4 2009: "Aronia -til mer enn bare pynt" av Ingvild Oftedal og Helene Kårstad