Sommerens søte fristelser kan du spise med god samvittighet.

Sparer kalorier

Frukt består for det meste av vann, og inneholder derfor lite kalorier. Frukt inneholder dessuten en del fiber som metter godt. Epler, appelsiner, plommer og andre frukter fyller derfor opp i magen og gir mindre plass til energitett mat, slik som sjokolade og iskrem. Derfor unngår du for mye kalorier til tross for at frukt inneholder sukker.

Visste du at du kan spise over to kurver med jordbær før du får i deg like mye kalorier som i en Krone-is med jordbær, dvs. 190 kcal?

Forebygger kreft

Forskning tyder på frukt og bær reduserer risiko for kreft i munn og svelg, strupehode, spiserør, lunge og magesekk. Noe av grunnen til dette, er at frukt og bær er stappfulle av vitamin C og andre helsefremmende antioksidanter.

Visste du at du må spise 6 appelsiner for å få i deg like mye vitamin C som i én guava?

Reduserer risikoen for sukkersyke

For å få i deg nok fiber, trenger du ikke bare spise grovbrød. Frukt er også en god kilde til fiber.  Forskning viser at et fiberrikt kosthold kan redusere risikoen for å utvikle type 2 diabetes. Dette skyldes bl.a. at fiberrik frukt inneholder lite kalorier og dermed kan  forebygge overvekt som igjen forebygger diabetes.

Visste du at du må spise hele 3 skiver grovbrød for å få i deg like mye fiber som i bare 1 pære (5,6 gram fiber)?

Godt for hjertet og blodtrykket

Frukt er naturlig rik på mineralet kalium. Kalium virker motsatt av natrium på blodtrykket og bidrar til et normalt blodtrykk og reduksjon av høyt blodtrykk. Frukt er derfor en naturlig medisin for forebygging av hjerneslag som påvirkes av blodtrykket. For øvrig inneholder frukt en rekke andre næringsstoff kan som gi et friskt hjerte.

Visste du at 6 tørkede aprikoser gir like mye kalium som en hel banan (450-500 mg kalium), men begge inneholder forholdsvis mye kalorier i forhold til annen frukt.

Frukt er en naturlig kilde til antioksidanter

Frukt inneholder flere tusen antioksidanter som virker sammen som et stort orkester. Antioksidanter i frukt beskytter kroppsvev, celler og DNA mot skader fra frie radikaler. Frie radikaler dannes normalt i kroppen, men også ved stress, røyking, forurensing og solbestråling. Frie radikaler kan fører til oksidativt stress som øker risikoen for kreft og hjerte- og karsykdommer og betennelser. Frukt kan derfor sørge for at du holder deg friskere og lever lengre!

Visste du at all frukt inneholder antioksidanter, men at det er de som har sterkest farge som inneholder aller mest?

Kilder:
Mat på data. Mattilsynet.
Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Nasjonalt råd for ernæring 2011.