Tørkede plommer kan beskytte deg mot beinskjørhet.

Beinskjørhet (osteoporose) er en sykdom som i stor grad rammer kvinner etter overgangsalderen. Nå viser en ny studie publisert i British Journal of Nutrition at 10 svisker om dagen kan redusere tapet av beinmasse hos modne kvinner.

Studien

Studien inkluderte 160 kvinner som var kommet i overgangsalderen. De hadde redusert beinmasse, men var ikke beinskjøre og gikk heller ikke på medisiner som påvirket skjelettet.

Alle kvinnene ble tildelt 500 mg kalsium og 10 µg vitamin D som de skulle ta i et helt år. I tillegg skulle de spise 100 gram tørkede plommer eller eple. Underveis ble det tatt blodprøver som viste nedbrytningshastigheten av skjelettet.

Spis svisker når du tar kosttilskudd

Resultatene viste klar forskjell mellom de som spiste tørkede epler og de som spiste svisker. Kvinnene som spiste svisker, hadde betydelig lavere nivå av markører som indikerer nedbrytning av bein og høy beinomsetning enn kvinnene som spiste epler. Dessuten hadde kvinnene som spiste svisker høyere beintetthet i ryggraden og i underarmen enn de som spiste tørkede epler.

Bedre føre var

I løpet av de 5-7 første årene etter at menstruasjonen har opphørt, taper kvinner beinmasse med 3-5 % i året. Et kosthold som gir tilstrekkelig med vitamin D, kalsium og vitamin K i kombinasjon med regelmessig fysisk aktivitet kan være med på å redusere beintapet.

I følge The Florida State University oppfordrer professor Arjmandi deg til å spise svisker dersom du vil holde skjelettet sterkt. Han anbefaler å begynne å spise 2-3 svisker daglig og gradvis øke til 6-10 svisker om dagen. Både rene svisker og retter med svisker kan brukes. I følge Arjmandi kan svisker forbedre livet ditt dersom du begynner før du blir beinskjør. Hans oppfordring er at du bør gjøre det til en vane å spise svisker.

Det skal legges til at dette er en liten studie og resultatene bør bekreftes i større og langvarige studier.

Flere fordeler ved å spise svisker

Svisker er tørkede plommer. Det er godt kjent at svisker virker inn på magen. De forebygger nemlig forstoppelse og gjør avføringen myk og lett å få ut. Dette gjør at svisker kan være nyttig for deg som sliter med treg mage. Effekten skyldes at svisker inneholder løselige fibre som også kan virke kolesterolsenkende.

Svisker er også rike på mineralet kalium. Kalium virker blodtrykksenkende. Dessuten er svisker en god kilde til fenoler som er en type antioksidanter.

Husk å pusse tennene

Ulempen med svisker er at de også er svært rike på sukker. Det kan lønne seg å passe godt på tannhelsen dersom du spiser svisker ofte. Prøver du å gå ned i vekt, bør du også begrense inntaket av svisker. Men noen svisker om dagen er helt greit, også for deg som jobber for å holde vekten nede.

Kilder:
Hooshmand S, Chai SC, Saadat RL, Payton ME, Brummel-Smith K, Arjmandi BH. Comparative effects of dried plum and dried apple on bone in postmenopausal women. Br J Nutr. 2011 May 31:1-8.
Jeffery Seay. No Bones About It: Eating Dried Plums Helps Prevent Fractures and Osteoporosis, Study Suggests. 16. Aug. 2011. The Florida State University. http://www.fsu.com/News/No-bones-about-it-Eating-dried-plums-helps-prevent-fractures-and-osteoporosis