Sjekk brødskala’n og grovhetsprosenten

Det er ingen tvil om at grovt brød er sunnere enn fint brød. Jo grovere brødet er, desto mer fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter inneholder det.

Les mer om fiber.

Greit å vite om merking av brød

De fleste brød merkes i dag med brødskala’n, en sirkel som sier noe om hvor mye hele korn, kli og sammalt mel det er i et brød. Jo større del av sirkelen som er farget, desto grovere er brødet. Inndelingen er som følger:

  • Fint; 0-25 % sammalt mel, hele korn eller kli
  • Halvgrovt; 25-50 % sammalt mel, hele korn eller kli
  • Grovt; 50-75 % sammalt mel, hele korn eller kli
  • Ekstra grovt; 75-100 % sammalt mel, hele korn eller kli

brodskala

Vær oppmerksom på at dette betyr at et brød som kategoriseres som grovt har en grovhetsprosent som ligger et sted mellom 50 og 75%. Mens en grovhetsprosent på 75% er bra, er 50 % i praksis bare et halvgrovt brød.

Skal du virkelig være sikker på at du velger grovt nok, bør du derfor også ta en titt på brødets grovhetsprosent som står i varedeklarasjonen. Jo høyere grovhetsprosenten er, desto grovere er brødet. Hvis du vil ha et ordentlig grovt brød, bør du velge et som har en grovhetsprosent mellom 75 og 100.

Test av brød

På oppdrag av Dagbladet, har Cathrine Borchsenius (klinisk ernæringsfysiolog) fått i oppdrag å teste 12 brød som i følge brødskala’n regnes som grove eller ekstra grove. I tillegg til å se på brødskala’n og grovhetsprosentene, har hun også tatt hensyn til hvor mye salt, mettet fett, umettet fett, salt, sukker og protein brødene inneholder.

Slike tester gjør det enklere for forbrukerne å velge grovt nok brød, men vær oppmerksom på at alle brødene i denne testen er nokså grove, slik at brød som får terningkast 1 i denne testen kan være langt sunnere enn andre brød som ikke er med i testen.

Her ser du Dagbladets brødtest: http://www.dagbladet.no/2011/03/02/tema/helse/kosthold/mat/brod/15642568/