Foto: Anna Vo

Kos deg med god samvittighet!

Det er jul og tiden for å kose seg litt ekstra. I lang tid har butikkhyllene vært fulle av marsipan i alle former og fasonger. Denne marsipanen er grei nok, men en kjøpt marsipangris kommer selvfølgelig aldri opp mot deilig hjemmelaget marsipan.

Sunt, godt og hyggelig

Ikke bare er det hyggeligere å lage marsipanen selv, men det smaker som oftest langt bedre også. Og det beste av alt: Lager du marsipanen selv, kan du lage den mye sunnere enn den marsipanen du får i butikken.

Marsipan er laget av melis, mandler og eggehvite. Det er mandlene som gjør at marsipan er sunnere enn en del annen julegodteri. Mandler er nemlig sprekkfulle av fiber, protein, sunt fett, vitaminer, mineraler og antioksidanter. Jo mer mandler det er i marsipanen, jo sunnere er den altså.

Kjør på med mandler

Vanlig kjøpemarsipan inneholder under 40 % mandler. Lager du marsipanen selv, kan du ha så mye som 70 % mandler i oppskriften. Noe særlig mer enn dette er ikke å anbefale, ettersom det vil gå utover konsistensen på marsipanen.

Slik lager du marsipan

Ingredienser:

700 g mandler
300 g melis
2-3 eggehviter

Slik gjør du det: Kok opp en kjele med vann. Ha mandlene nedi, og ta dem opp når den brune hinnen løsner litt fra mandelen. Skåld mandlene og la dem tørke minst en time. Mal dem fint og tilsett melis og deretter 2 eggehviter. Kna deigen godt. Hvis marsipanen virker tørr, tilsett mer eggehvite. Hvis du ønsker smak på marsipanen, kan du tilsette sitron, konjakk eller sherry. Eller; dypp marsipanen i smeltet sjokolade!

Marsipan uten sukker

Hvis du ønsker julemarsipan med mindre kalorier og sukker, kan du  i følge Funksjonellmat.no lage marsipan av mandelmel, eggehvite og sukrin. Sukrin inneholder langt mindre kalorier enn vanlig sukker og har dessuten liten innvirkning på blodsukkeret. Mandlelmel er mel laget av mandler, der mye av fettet er tatt bort noe som gir mindre kalorier men også mindre at de sunne fettsyrene som er i mandler.

Ingredienser:
90 g mandelmel
60 g SukrinMelis
2 eggehviter
(1-3 dråper mandelessens)

Slik gjør du det: Bland sukrin, melis, mandelmel, eggehviter og mandelessens. Smak på marsipanen etter hvert som du knar den sammen, og tilsett mer mandelmel eller SukrinMelis ettersom hvor søtt du liker å ha det. La deigen hvile i ca. 15 minutter, del den i 12 like biter og trill kuler.