Brukes istedenfor fett og sukker.
De aller fleste ønsker å få i seg mer fiber og mindre fett og sukker. Da kan inulin og oligofruktose være løsningen!
Mange har ikke hørt om inulin og oligofruktose, men dette er helt naturlige karbohydrater som finnes blant annet i hvete, løk, hvitløk, bananer og jordskokker. Inulin og oligofruktose regnes som løselig fiber, og brukes blant annet som en erstatning for fett og/eller sukker i en del matvarer.
Gir verken kalorier eller økt blodsukker
Inulin og oligofruktose blir ikke absorbert i tynntarmen, og tilfører derfor minimalt med kalorier og vil heller ikke føre til økt blodsukker og utskillelse av insulin. Istedenfor å bli tatt opp i tynntarmen, går de videre til tykktarmen der de stimulerer vekst av de gunstige bifidobakteriene.
Fremstilling av inulin
Inulin har en nøytral, ren smak og brukes til å forbedre stabilitet, smak og tekstur på mat med lite fett. Oligofruktose har en søt og god smak, og er lett oppløselig. Den kan brukes til å berike mat med fiber, forbedre smak og gi søthet til mat med lite kalorier
Inulin og oligofruktose som brukes i produksjon av matvarer, fremstilles enten fra sukrose eller sikori røtter.
Inulin fremfor fett
Inulin består av en lengre kjede med fruktosemolekyler enn oliogofruktose, er mindre løselig enn oligofruktose og har evnen til å forme inulin mikrokrystaller når man blander inulin med vann eller melk.
Disse krystallene kjennes ikke direkte i munnen, men former en kremaktig konsistens og gir en følelse av at man spiser noe som inneholder fett. Dette gjør at en del av fettet i for eksempel margarin, bakevarer, desserter og melkeprodukter kan byttes ut med inulin.
Oligofruktose istedenfor sukker
Oligofruktose består av en kortere molekylkjede enn inulin, og har funksjonelle egenskaper som likner på sukker eller glukose sirup. Oligofruktose er mer løselig enn sukrose og omtrent 30- 50 % så søt som bordsukker.
Oligofruktose gir volum til melkeprodukter, fuktighet til bløte bakevarer, sprøhet til kjeks med lite fett, og virker som et bindemiddel i muslibarer. Oligofruktose virker på mange måter som sukker, men har mindre kalorier og gir dessuten tilskudd av fiber.
Oligofruktose brukes ofte i kombinasjon med andre kunstige søtstoff som aspartam og acesulfam K, noe som gir en god søtsmak og maskerer ettersmaken på de kunstige søtstoffene.
Lite kalorier og ingen påvirkning på blodsukkeret
På grunn av bindingene som binder fruktosemolekylene sammen i inulin og oligofruktose, har begge to lavere kaloriinnhold enn andre karbohydrater. Disse bindingene gjør nemlig at både inulin og oligofruktose er ufordøyelige og passerer gjennom tarmen uten å bli sugd opp.
Derfor gir de heller ingen økning i blodsukker, og påvirker ikke utskilling av insulin og glukagon.
Studier viser at nesten all inulin og oligofruktose passerer tynntarmen og går videre til tykktarmen der det blir brutt ned av tykktarmens mikroflora. Gjennom en fermenteringsprosess dannes det kortkjedete fettsyrer og laktat som metaboliseres og gir 1,5 kcal/g fra både oligofruktose og inulin.
En kilde til fiber
Både inulin og oligofruktose brukes til å berike mat-og drikkevarer med fiber, og gjør det dermed mulig å la mat-og drikke se ut og smake som vanlig mat og drikke, men ha et langt høyere innhold av fiber.
Inulin og oligofruktose virker som fiber ved å føre til at tarmen tømmes hyppigere, spesielt hos de som er forstoppet, øke vekten og redusere pH på avføringen. Undersøkelser viser også at som annet fiber, er inulin og oligofruktose med på å redusere nivået av kolesterol og trilglyserider hos de som har høyt kolesterol.
Stimulerer gunstige bakterier
Både inulin og oligofruktose stimulerer veksten av de gunstige bifidobakteriene i tarmen. Ved å nære bifidobakteriene med inulin og oligofruktose, vil man utkonkurrere mindre gunstige bakterier i tarmen, noe som vil være med på å gi en god helse.
Fordi inulin og ologofruktose er ufordøyelige næringsstoffer som fremmer veksten av gunstige bakterier i tarmen, kalles de for ”prebiotica”. De brukes ofte i kombinasjon med ”probiotica”, levende bakterier som puttes i maten for å fremme god helse. For eksempel den typen bakterier vi finner i Biola.
Når man kombinerer pre- og probiotica i matvarer, har de en synergistisk effekt kalt synbiotica, ved at prebiotica som inulin og oligofruktose stimulerer veksten av gunstige bakterier i tarmen, også de som tilføres i form av probiotica.