Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Denne slektningen av poteten bør du spise mer av!

Auberginen er perfekt å spise når du vil kutte ned på fett og karbohydrater, samtidig som du øker inntaket av fiber og antioksidanter. Den kan fint erstatte pasta og poteter, men kan ikke spises rå.

Ingen karbohydrater eller fett

Auberginen er svært mager. Den inneholder knapt med fett, karbohydrater og protein. Det er faktisk 85 % færre karbohydrater i aubergine enn potet. Sammenlignes den med 100 gram kokt, hvit pasta som gir 26 gram karbohydrater, vil en tilsvarende mengde aubergine kun gi 2 gram.

100 gram aubergine gir 23 kcal fra 0,5 gram fett, 2,2 gram karbohydrater og 1,2 gram protein

En god fiberkilde

Grønnsaker er en generell god fiberkilde. Aubergine likeså. Bruker du som tilbehør i stedet for hvit pasta, potet eller hvit ris øker fiberinntaket ditt.

Aubergine inneholder også litt av de fleste vitaminer og mineraler, særlig mineralet mangan.

Lilla antioksidanter

Skallet til auberginen er mørk lilla. Denne fargen kommer blant annet av en antioksidant og fytokjemikalie som kalles nasunin. Nasunin er et antocyanin som er beslektet med fargestoffet vi finner i blåbær.

I celleforsøk at nasunin vist seg å hemme harskning (oksidasjon) av fettsyrer som finnes i cellemembraner. Alle celler er omgitt av en membran som består av fett. Dette fettet er sårbart og antioksidanter er viktig i bevaring a dette fettet. Vitamin E spiller en viktig rolle i å beskytte cellemembranen, men andre antioksidanter kan også bidra. Innledende dyreforsøk viser også en kolesterolsenkende effekt. Dette er selvsagt spennende resultater som må bekreftes i forsøk på mennesker.

aubergine-Pure-Ingredients

Hva slags grønnsak er aubergine?

Aubergine tilhører søtvierfamilien sammen med tomat, paprika og potet. August til oktober er aubergine-sesong selv om grønnsaken er tilgjengelig året rundt.

Auberginen er et must i ratatouille og moussaka, men smaker ypperlig til stekt kjøtt, fisk og fugl. Gode smakskombinasjoner til auberginen er olivenolje, hvitløk, sitron og persille.

Den er lett bitter i smaken og har en slags svampaktig tekstur. Den bitre smaken fjernes ved å først salte aubergineskiver og la dem renne av i en times tid. Derpå skylles skrivene i vann og stekes. Da blir den fyldig og rik på smak og myk og god å spise.

Kilde: Noda Y, Kneyuki T, Igarashi K, Mori A, Packer L. Antioxidant activity of nasunin, an anthocyanin in eggplant peels. Toxicology. 2000 Aug 7;148(2-3):119-23.

 Denne artikkelen er inspirert av innlegget Lavkarbo-lasagne eller (fuske)moussaka i bloggen til ernæringsfysiolog Lise von Krogh

Annonse:
Annonse: