Flere gode grunner til å spise storvilt.
Storvilt inkluderer viltarter som elg, hjort, rådyr og villrein. Viltdyrene lever fritt i naturen og spiser gress på utmarksbeite, noe som medfører at kjøttet blir nærmest økologisk og smakfullt.
Vilt er næringsrikt kjøtt
På lik linje med alle typer kjøtt har viltkjøtt et høyt innhold av viktige næringsstoffer som vitamin A og B-vitaminene tiamin, riboflavin, niacin, samt mineralene sink, selen og jern.
Selen er en særs viktig antioksidant som inngår i kroppens forsvar mot dannelsen av frie radikaler, og er dermed med på å forebygge utvikling av kreft. Vi har få gode kilder til selen. De beste kildene er innmat og fisk - og viltkjøtt. Jordsmonnet har mye å si for selen innholdet i korn, grunnet lavt innhold av selen i norsk jordsmonn kan kilder til selen bli noe begrenset.
Proteinet i viltkjøtt er på lik linje med annet kjøtt av veldig god kvalitet, bestående av en god aminosyresammensetning inklusive de livsviktige aminosyrene som kroppen ikke kan lage selv og må tilføres gjennom kosten.
Mindre mettet fett
Sammen med meieriprodukter er kjøtt og kjøttprodukter den største kilden til mettet fett i det norske kostholdet. Særlig kommer fettet fra pølser, pizza, hamburgere og andre matvarer som består av bearbeidet kjøtt.
Derimot har ville dyr vanligvis magrere kjøtt med en større andel flerumettede fettsyrer og mindre mettet fett enn husdyr. Storvilt som elg og hjort er like magert som kylling og kalkun.
Fordi viltkjøtt inneholder lite fett, har det en lengre holdbarhetstid i fryseren. Fett kan nemlig harskne ved langvarig frysing. Kjøtt som inneholder lite fett kan oppbevares lengre enn fetere kjøttprodukter.
Viltkjøtt er ikke rødt kjøtt!
Helsedirektoratet anbefaler å velge magre kjøttprodukter og begrense inntaket av rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt til 500 g per uke. Dette er på bakgrunn av vitenskapelig dokumentasjon som viser at et høyt inntak av storfe, svin og lam og en økt risiko for utvikling av enkelte krefttyper, bl.a. kreft i tykk- og endetarm.
Viltkjøtt regnes derimot ikke som rødt kjøtt. Det er magert og har et høyt innehold av en rekke viktige næringsstoffer. Det er bare å la seg inspirere av høsten, og nyte det smakfulle viltkjøttet med god samvittighet!
Få oppskrift på hjorteburge på Sigrid Heldahls blogg: Fredagsburger av hjort - VILT god burger, fort Hjort.
Kilder:
- Magert viltkjøtt, Helsedirektoratet, tilgjengelig på: http://www.matportalen.no/matvaregrupper/tema/fjorfe_og_kjott/magert_viltkjott
- Forskrift om utøvelse av jakt, felling og fangst, Lovdata, tilgjengelig på: http://www.lovdata.no/for/sf/md/td-20020322-0313-001.html
- Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer i Norge – Metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag, Helsedirektoratet 2011, IS-1881
- Devon C, Blomhoff R, Bjørneboe G, Mat og medisin, 5.utgave 2007, 1.opplag 2007. opplag 2009, Høyskoleforlaget AS