Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Pleier du å bruke skivet sjampinjong i salaten, bør du slutte med det.

Sopp vi plukker selv, steker vi før vi spiser. Men hva med sjampinjong som vi får kjøpt i butikkene året rundt? Ikke alle vet at denne soppen ikke skal spises rå.

Rå sopp kan nemlig gjøre deg uvel eller du kan bli forgiftet. All sopp, også tørket, må varmebehandles eller avkokes for at giftstoffene skal forsvinne. Først da kan soppen kalles sunn!

Kreftfremkallende og giftig

Den hvite sjampinjongen (Agaricus bisporus) er langt fra uskyldig. Den inneholder nemlig fenylhydrazinforbindelser, stoffer som ser ut til å kunne være kreftkremkallende. Heldigvis vil varmebehandling fjerne disse stoffene. Sjampinjong bør avkokes og/eller stekes før du spiser den.

Rå rødskrubb (Leccinum versipelle) kan gi sterkt mageubehag innen fire timer etter inntak. Personer som har spist rå eller delvis rå rødskrubb har blitt lagt inn på sykehus. Symptomer på forgiftning er magesmerter, kvalme, diaré og oppkast. Giftstoffene, som ikke er kjente, ødelegges ved god å steke den i 15 til 20 minutter eller ved avkoking.

Sandmorkler (Gyromitra esculenta) krever enda tøffere behandling før du kan spise den. Den inneholder nemlig giften gyromitrin som kan gi alvorlig forgiftning. Giften forsvinner kun dersom du avkoker den flere ganger og kaster vannet for hver runde

Er det mat i sopp?

Kantarell og annen sopp er magert og inneholder minimalt med protein, fett eller karbohydrater. Hundre gram sopp gir mellom 20 og 50 kcal, eksempelvis gir én sjampinjong knappe 10 kalorier. Sopp er derfor perfekt i retter du vil ha litt fyll og uten at kaloriinntaket øker nevneverdig.

Derimot er sopp en god kilde til mineralene kobber og kalium samt B-vitaminer, særlig riboflavin og niacin. Sopp gir deg også noe fiber.

Slik varmebehandler du soppen

Hvor mye soppen trengs å varmebehandles varierer, noen soppslag trenger kun å stekes, men andre må avkokes lenge. Sopp som må avkokes skal legges i kaldt vann og kokes i minst ti minutter. Kokevannet må alltid kastes etter på.

Bruker du hermetisk sopp, må du kaste laken som soppen ligger i.

Vær forsiktig med sopp til barn

Selv sopp som er lite stekt eller kokt kan gi ubehag hos voksne. Den er dessuten vanskeligere å fordøye. Barn under syv år bør kun få små mengder sopp.

Soppråd

  • Ikke spis rå sopp!
  • Bruk en nyere soppbok.
  • Ikke plukk som ved trafikkerte veier og steder der det kan ha blitt brukt kjemikalier.
  • Plukk sopp du er 100 % sikker på eller lever den til soppkontroll.
  • Ring Giftinformasjonen om du mistenker soppforgiftning: 22 59 13 00.
Kilder:
Annonse:
Annonse: