Selvfølgelig kan taco være sunt!
Alle elsker taco, særlig barn! En god nyhet for mange, er at taco kan være et sunt middagsalternativ som kan spises med god samvittighet.
Har du rikelig med grønnsaker, lettrømme eller kesam fremfor seterømme, karbonadedeig, kyllingkjøttdeig eller kjøttdeig av svin fremfor annen kjøttdeig, og massevis med grønnsaker å velge mellom, blir tacomåltidet både næringsrikt og sunt. Et godt tips er også å lage tacokrydderet selv. Ferdige kryddermixer er nemlig svært salte.
Bruk mye grønnsaker
Velg gjerne fullkornstortillas fremfor tacoskjell eller tortillas laget av fint mel, og styr unna de som inneholder palmeolje, men husk at det som virkelig har betydning for om dette blir et sunt måltid eller ikke, er hvor mye grønnsaker du bruker. Sett frem skåler med mange forskjellige grønnsaker; tomater, agurk, paprika, salat, mais, løk, oliven, og gjerne også en eller flere typer bønner. Lag gjerne også en stor porsjon med guacamole.
Hjemmelaget guacamole
- 2 modne avokado
- 1 fedd hvitløk
- Saften av ½-1 lime
- Evt. Litt finhakket rødløk
Mos avokadoene med gaffel, ha nedi finhakket hvitløk, lime, og evt. finhakket rødløk.
Oppskrift fra Cathrine Borchsenius sin blogg: Brahverdag.no
Hjemmelaget tacokrydder
- 4 deler chilipulver
- 2 deler spisskummin
- 1 del paprikapulver
- 1 del knust tørket chili eller cayennepepper (for den som liker det HOT)
- 1 del oregano
- 1 del løkpulver
- 1 fedd revet hvitløk, eller 1 del hvitløkspulver
- ½ del svart pepper
- 1 del salt (her kan man begrense ut fra barn og behov)
Bruk for eksempel en t-skje hvis du bare lager kryddermix for 1-2 middager, eller bruk spiseskje hvis du lager for flere middager. Bland alt og strø på kjøttet. Tilsett evt litt vann. Dersom hele krydder brukes, knuses de i en morter.
Oppskrift fra Janne Strømme, klinisk ernæringsfysiolog