Lakseforbruket øker, også blant ungdom.
I mange år har det totale sjømatkonsumet stått på stedet hvil, mens kjøttkonsument har økt. Stikk i strid med myndighetenes anbefalinger og ønsker for folkehelsen. Men, nå kommer det endelig en gladnyhet fra Norges sjømatråd, vi spiser nemlig litt mer fisk hjemme.
Unge spiser mer, men eldre spiser mest
Særlig ser vi at unge mennesker, mellom 16-29 år øker forbruket sitt, mens forbruket går ned i aldresgruppen 40-49 år til tross for at disse spiser samlet mer fisk enn de unge.
De som spiser mest fisk er personer over 50 år. Gruppen over 60 år hele fire ganger så mye som gruppen mellom 16-29 år.
Panert torsk og laksefilet
Vi kjøper 4,5 % mer fisk til hjemmekonsum og vi fisker mer selv. Siden 2003 har forbruket av laks steget med 87 % og hele 23 % siste året. I følge rapporten som Norges sjømatråd publiserer i dag, er det særlig økt tilgjengelighet av fersk, ferdigpakket laks som drar dette opp, for eksempel sushi, pakker med ferske ferdige fileter og gryteklare produkter.
Laks er nå mer populært å spise enn torsk, selv om også forbruket torsk har økt. Generelt øker både hel og ren fisk som er ferskpakket; 89 % fra året før. Mest øker forbruket av ren fiskefilet; økning på 25 %.
Sammen med GfK-Norge har Norges sjømatråd sett på endringene i fiskeforbruket. Fra 2011 til 2012 så vi at forbrukeren spiste mer laks, men endringer kunne også ses i andre fiskeslag.
Fiskeslag | Norsk kjøpt husholdningskonsum (2012), tonn produktvekt | Endringer i forbruk 2011-2012 | Mest populære produkt |
Laks | 14 448 t | Opp 23 % | Fryst filet |
Torsk | 13 229 t | Opp 9 % | Panert |
Reker | 7 243 t | Ingen endring, 0 % | Fryste med skall |
Makrell | 5 581 t | Ned 4 % | Hermetikk |
Sild | 4 422 t | Opp 7 % | Sursild |
Sei | 3 858 t | Ned 3 % | Fryst filet |
Ørret | 2 329 t | Ned 9 % | Fryst filet |