Foto: Thinkstock

Karbohydrater i både sunn og usunn mat. 

Lavkarbo-bølgen har dabbet av de siste årene men det er fortsatt steile fronter mellom dem som hevder karbohydrater er sunt og de som mener de er roten til alt ondt. Men, som med alt annet er bilde mer nyansert enn som så.

Hvilken mat gir karbohydrater?

Karbohydrater er så mye forskjellig! Hva tenker du på først, brød, frukt, poteter eller godteri? Hva man egentlig assosierer med karbohydrater er ofte veldig forskjellig, og det blir helt feil å diskutere hvor sunt karbohydrater er hvis den ene personen tenker på rosinboller og den andre på belgvekster.

Karbohydrater er en samlebetegnelse på flere ulike forbindelser. Alt fra sukker som brytes ned veldig lett og tas raskt opp i kroppen til mer komplekse stivelsesmolekyler som ikke gir like rask blodsukkerstigning og gjerne finnes i de samme matvarene som fiber.

Hvem snakker man om?

Kostholdsråd gis på generelt grunnlag til den voksne, friske delen av befolkningen. Så kan man selvfølgelig diskutere hvem som egentlig utgjør denne "friske befolkningen" når en så stor andel voksne nordmenn er overvektige og stadig flere får følgesykdommer som diabetes. Hvis man ser for seg en slank, ganske aktiv voksen mann er det selvfølgelig ikke noe åpenbart problem at han spiser flere brødskiver om dagen. Ser du derimot for deg en voksen, overvektig, prediabetisk mann vil han antakelig ha nytte av å redusere en del på karbohydratene.

Men altså, når man gir råd om et sunt kosthold til befolkningen, så gjelder de for friske personer uten ernæringsrelaterte sykdommer.

Karbohydrater er energi

Maten vi spiser bidrar i store trekk med energi, proteiner til å bygge vev, fettsyrer som gir energi eller inngår i organer som hjernen, vitaminer, mineraler og andre bioaktive stoffer. Karbohydrater i seg selv gir hovedsakelig energi, men karbohydratrike matvarer som grovbrød bidrar også med næringsstoffer og fiber.

Er du overvektig er det selvfølgelig ønskelig å redusere energiinntaket. Da vil det for de fleste være enkelt å redusere inntaket av en del karbohydratkilder som brød, ris og pasta. Men det er faktisk ikke slik at en lavkarbodiett nesten helt uten karbohydrater er det mest effektive for vekttap. Studier viser faktisk at de fleste dietter er omtrent like effektive over tid. Med en lavkarbo-diett går man gjerne ned litt mer effektivt i starten, men så stabiliserer oftest vekttapet seg på et ganske likt nivå. Det er sannsynlig at det er individuelt hva som er mest effektivt, avhengig av hva man liker å spise og hvilket utgangspunkt man har.

Stor forskjell på karbohydratholdig mat

Som sagt er det mange ulike matvarer som inneholder karbohydrater. Det er ingen som anbefaler et høyt inntak av raske karbohydrater som brus, godteri, loff, hvetebakst og kaker. Selv om enkelte hardnakket påstår at helsemyndighetene gjør det!

Sunne karbohydrater derimot, som inneholder mye fiber og derfor metter godt  kan de fleste trygt inkludere i kosten. Disse inneholder også mer vitaminer og mineraler slik at kroppen får mye godt den trenger. Eksempler på sunne karbohydratkilder er grove kornprodukter, havregryn, beelgvekster som bønner, linser eller kikerter, grønnsaker og frukt.

Referanser:
- Shai, I, et al, Weight Loss with a Low-Carbohydrate, Mediterranean, or Low-Fat Diet, New England Journal of Medicine, 2008

Artikkelen er hentet fra Mari Eskerud sin blogg Eskerud ernæring