Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Livsviktige vitaminer, men kun staffasje i kosttilskudd.

Vitaminer kjennetegnes med at de er vitale for liv. Får du mangel på et vitamin, så blir du syk og får mangelsymptomer. Symptomene varierer fra vitamin til vitamin.

I utgangspunktet kan du få mangel på alle slags vitaminer og vitamin D-mangel er den vanligste mangelsykdommen i Norge. Men det er to vitaminer du ikke får mangel på, nemlig biotin og pantotensyre. Årsaken til dette er at det er nærmest helt umulig å ikke få i seg nok gjennom kosten.

Biotin

Dette vannløselige vitaminet er en del av en rekke enzymer som er nødvendige for at stoffskiftet vårt skal rulle og gå, blant annet i syntese av fettsyrer, aminosyrer og glukose.

Hos friske mennesker er biotinmangel fra kosten knapt nok registrert, men det finnet noen få tilfeller rapportert der personer har spist store 6-12 rå egg daglig.

I eggehviten finnes det nemlig et protein, avidin, som kan binde biotin som er i eggeplommen og danne et kompleks som tarmen ikke klarer å suge opp. I disse tilfellene har biotinmangel ført til hårtap, flassende eksem, kvalme, oppkast, nedstemthet, blank tunge og apati, samt hallusinasjoner, lav muskelspenning og en stikkende eller nummen følelse i armer og bein.

Alkoholikere og personer med tarmsykdommer kan være utsatt for dårlig status. Det finnes også sjeldne genetiske mutasjoner, som kan føre til biotinmangel.

Biotin finnes i de fleste matvarer, men gode kilder til biotin er gjær, lever, korn, soyabønner, eggeplomme, peanøtter, smør og sopp.Når egg varmebehandles, så ødelegges avidin, slik at biotinet tas opp på normalt måte.

Vi har også en viss biotinproduksjon i tarmen.

Pantotensyre

Pantotensyre er viktig i stoffskiftet vårt og sørger blant annet for at vi klarer å hente ut energi fra karbohydrater, fett og protein.

Det er ikke registrert «normale» tilfeller av pantotensyremangel fra kosten. Kun eksperimentelt framkalt eller hos svært underernærte personer (disse har normalt mange mangler). Alkoholikere kan være utsatt for dårlig status.

Pantotensyremangel gir en følelse av brennende fotsåler, «burning feet syndrome» og symptomer som oppkast, utmattelse, svakhet, rastløshet og irritabilitet. Alkoholikere og personer med tarmsykdommer kan være utsatt for dårlig status.

Pantotensyre kommer av ordet pantos som betyr overalt, Pantotensyre finnes i så og si alle matvarer, men særlig gode kilder er fisk, fugl, innmat, egg, tomater, brokkoli, bønner, yoghurt, poteter, sopp, avokado og korn.  

Anbefalt daglig inntak

Vi har i dag ingen norsk anbefalt daglig inntak for disse to B-vitaminene. Dette skyldes at vi rett og slett ikke har nok kunnskap om hva det faktiske behovet er. I USA anbefales et inntak som reflekterer kostinntaket; 30 µg/dag for biotin og 5 mg/dag og pantotensyre.

Ikke nødvendig å ta kosttilskudd med biotin og pantotensyre

I multivitaminer og B-kompleks-tilskudd finner du også biotin og pantotensyre. Det ser flott ut at det er så mange vitaminer i kosttilskuddet. Men dette er mer markedsføring enn behov. Faktum er at du klarer deg helt fint om disse to vitaminene ikke er med i produktet.

Hvis du er alkoholiker, har en genetisk mutasjon som fører til mangel, er alvorlig underernært eller har en alvorlig tarmsykdom med betennelse, så kan det likevel være behov for tilskudd av biotin og pantotensyre, men da vil du også trenge tilskrudd av flere andre vitaminer og mineraler og annen medisinsk behandling.  

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke