Foto: Frukt.no

Beskytter mot stress på kroppen.

Inntak av frukt, grønnsaker og bær som er rike på antioksidanter, vil i følge en stor ny studie redusere risikoen for hjertesykdom blant kvinner.

Forskere fra Karolinska Institutet så at kvinner med et høyt inntak av antioksidanter fra mat, hadde 20 prosent lavere risiko for hjertesykdom enn kvinner som fikk i seg mindre antioksidanter.

Reduserer riskoen for sykdom

Antioksidanter beskytter mot stress som vi daglig utsettes for. Dette kan være på grunn av en hektisk hverdag, manglende fysisk aktivitet, et usunt kosthold eller røyking. Disse stressfremkallende faktorene kan føre til høyt kolesterol og høyt blodtrykk, som blant annet er risikofaktorer for videre utvikling av hjertesykdom.

Greit å vite om hjerte- og karsykdommer

  • Hjerte- og karsykdommer er vår største gruppe av folkesykdommer.
  • Du kan være slank og ha høyt kolesterol, eller overvektig og ha helt fine kolesterolverdier. Det er altså ikke vekten som bestemmer ditt kolesterol.
  • I dag dør flere kvinner enn menn av hjerte- og karsykdommer.
  • Fysisk aktive har 50 % lavere risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer, sammenliknet med de som er inaktive.
  • Alle over 30 år bør oppsøke lege for å kartlegge sine kolesterol- og fettverdier.
  • Antioksidanter fra frukt, bær og grønnsaker beskytter mot hjerte- og karsykdommer, særlig hos kvinner.

Gå for disse antioksidantbombene!

Alle typer frukt, bær og grønnsaker inneholder antioksidanter, men noen er spesielt gode kilder. Her er forslag til noen typer du gjerne kan spise mer av:

Granateple er rik på en type antioksidanter som heter fenoler, og inneholder over ti ganger mer antioksidanter enn appelsiner, og nesten 40 ganger mer enn epler. Frøene i granateplet kan derfor nytes med god samvittighet, enten med skje direkte fra skallet, eller i salater og desserter. Selv om denne frukten er i en klasse for seg selv, er også appelsiner og epler gode kilder til antioksidanter.

Bær som blåbær, bjørnebær, bringebær og jordbær er svært rike på en type antioksidant kalt flavonoider. Studier viser at flavonoider forebygger mot og senker høyt blodtrykk. Bær kan spises som de er, som hjemmelaget syltetøy og desserter, eller deilige og næringsrike smoothier.

Paprika, spesielt rød paprika, er gode kilder til antioksidantene som heter karotenoider. Paprika er også en flott kilde til vitamin C og vitamin E. Dette er rett og slett en antioksidantbombe for kroppen!

Tomater er vår beste kilde til lykopen, en type antioksidant som inngår i karotenoider. Lykopen er en kraftfull antioksidant, som i studier viser at den kan hemme betennelsestilstander og dermed forebygge hjerte- og karsykdommer. Lykopen har også vist seg å redusere risiko for prostatakreft, og kan dessuten gi mindre risiko for å bli solbrent.

Prøv ut nye retter

Helsedirektoratet har over lengre tid anbefalt at vi spiser minst tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt daglig. En porsjon defineres som en middels stor frukt, grønnsaker tilsvarende 1/3 middags- tallerken eller to desiliter bær. For mange kan dette være vanskelig å få til i en travel hverdag, men det er slett ikke umulig. En fin måte å få i seg mer bær på, er å lage smoothies av frosne bær.

smoothie-frukt

Kilde: http://www.amjmed.com/article/S0002-9343%2812%2900328-2/fulltext