Hvis du har lyst til å gjøre noe litt ekstra ut av fastelavnsbollene i år, bør du teste ut denne oppskriften her.
Syns du boller med krem kan bli litt søtt, så er disse bollene noe for deg. Med vaniljekrem laget av ekte vanilje, og topping av pistasjenøtter, sukker og lime, lover vi deg at disse bollene kommer til å falle i smak hos de fleste.
Fastelavnsboller
♡4 dl melk
♡15-20 gr fersk gjær
♡1 egg
♡125 gr sukker
♡2 ts malt kardemomme
♡0,5 ts salt
♡ca 700-900 gr hvetemel
♡125 gr smør
Vaniljekrem
♡5 dl melk
♡frø fra 1/2 vaniljestang
♡100 gr sukker
♡4 eggeplommer
♡4 ss maizena
Fyll og topping
♡rørte bringebær
♡vaniljekrem
♡3 dl pisket kremfløte
♡ferske bringebær
♡pistasjnøtter
♡smeltet smør
♡sukker, gjerne finkornet
♡skall av en lime
Fremgangsmåte
Ha melk, vaniljefrø og vaniljestangen i en kjele og kok opp under omrøring. Pisk eggeplommer, sukker og maisenna godt sammen i en bolle. Når melkeblandingen har kokt opp, helles litt av denne over i eggeblandingen. Pisk dette godt sammen og hell over i kjelen med resten av den varme melken. Sett kjelen over varmen igjen og pisk godt til kremen blir tykk og smaken av maisenna er borte. Unngå at kremen koker for lenge, da vil den gjerne skille seg. Ha vaniljekremen over i en vid bolle. Dekk med plastfolie med en gang, helt inntil kremen. Avkjøles i kjøleskap.
Elt alle ingredienser (hold igjen litt av melet) utenom smøret, i kjøkkenmaskin. Melken trenger ikke å varmes da eltingen i maskinen gjør deigen varm nok til at gjæren aktiveres. Tilsett mel til deigen slipper bollen og elt i ca ti min. Ha i smør i terninger, elt i 15-20 minutter til deigen er blank, fin og elastisk. Dekk bollen med plast, hev til ca dobbel størrelse. Del deigen i ønsket antall emner. Del hvert emne i tre og trill de ut til lange strimler på ca 15-20 cm. Flett en vanlig flette av strimlene. Rull fletten sammen som en spiral og legg skjøten under bollen. Legg bollene på stekeplate kledd med bakepapir og la de heve under plast til nesten dobbel størrelse. Stek midt i ovnen på 225 grader over- og undervarme i 8-10 min. Avkjøles på rist.
Pensle bollene med smeltet smør og dypp i sukker med revet limeskall. Del bollene i to og fyll med syltetøy, vaniljekrem, krem, bær og nøtter.