Foto: Aina Thorstensen Øksnevad/ Miss.Cookit

En nydelig terte med bringebær og appelsinfyll.

Påsketerte med bunn av mandler, havre, klementin og valnøtter. Et lag med sjokolade, og så det deiligste fyll av appelsin og bringebær toppet med kandiserte sitrusskiver, friske bringebær og minimakroner. Bedre kan det ikke bli.Bortsett fra pynten, er denne terten faktisk ganske enkel å lage.

Tips: For ekstra enkel terte, kan du bytte ut sjokolade ganache med ren smeltet sjokolade, og velge ett fyll - og doble mengden. Enkel pynt kan du lage små kremtopper med pisket søt krem, revet appelsinskall og mørk sjokolade.

Kandiserte sitrusskiver

Skivene kan også tørkes uten laken, men blir ikke like gode.

  • 1,5 dl sukker
  • 1/2 dl vann
  • 2 appelsin/ klementin/ blodappelsin/ sitron

Kok opp vann og sukker i en gryte til sukkeret er løst opp. Skjær frukten i tynne skiver og legg i sukkerlaken. La dette koke i 3-4 minutter til de er gjennomtrukket av sukkerlaken. Legg skivene på brett og la de tørke på 90 grader i 2-3 timer. Snu dem hver halve time. De er klare når de er sprø og tørre. La de så tørke og avkjøles litt ekstra på en rist. Bruk de til pynt på kake, som en liten sprek godis, eller som pynt i dekorasjoner.

Sil sukkerlaken og ha på en liten tett glassflaske, og bruk i drinker, i kaker, i glasurer eller på pannekaker, som sitrus sirup.

Mandel-havre-klementin-og valnøttbunn

  • 240g havrekjeks (bixit), grovknust
  • 20g valnøtter, hakket
  • 40g mandelmel
  • Skall og saft 1 klementin
  • 30g smeltet smør

Ha alt i en blender og kjør til en grov masse (10 sek). Trykk bunnen ut i en 20-cm diameter terte/paiform, både i bunnen og langs kantene. Avkjøl.

Sjokolade ganache (kan sløyfes)

  • 50g kremfløte, kokende varm
  • 100g mørk sjokolade, hakket
  • Appelsinskall, revet, av 1/2 appelsin

Kok opp fløten og hell over sjokoladen. La stå 1 minutt og rør sammen til en blank saus. Rør inn appelsinskall, og hell over bunnen. Dra sjokoladen lett opp langs kantene. Avkjøl.

Bringebærfyll

  • 150g bringebær (gjerne opptinte)
  • Finrevet skall av 1/3 sitron
  • 1,5 dl kremfløte
  • 3 ss sukker (eller smak deg til)
  • 1 ts vaniljepulver
  • 1 ts bringebærpulver, siktet (kan sløyfes)
  • 3 ts gelatin pulver (rør ut med 3 ss vann og la stå 5 min)
  • Friske bringebær

Ha tinte bringebær i en blender og mos til puré. Sil mosen og ha i en gryte med 1 dl fløte, sukker, vanilje og sitronskall. Kok opp, ta av varmen og rør inn gelatinen. Rør inn resten av fløten og la blandingen avkjøles lett (slik at sjokoladen ikke smelter for mye) før du heller den over tertebunnen. Legg i et par friske bringebær og avkjøl 2-3 timer.

Appelsinfyll

  • Saft og skall fra 1 appelsin+saft og skall fra 1 klementin (Ca 1,5 dl juice totalt)
  • 1,5 dl kremfløte
  • 2 ss sukker
  • 1 ts vaniljepulver
  • 3 ts gelatin pulver (rør ut med 3 ss vann og la stå 5 min)
  • Skall av 1/4 sitron
  • En dråpe gul matfarge (ha i på slutten).

Kok opp appelsinskall- og saft, 1 dl fløte, sukker og vanilje. Når sukkeret er løst opp, skru av varmen og rør inn gelatin. Rør inn resten av fløten og sitronskall (og ev farge). Hell over bringebærfyllet på terten, og avkjøl 3 timer. Servér med kandiserte sitrusskiver, granateple, mini makroner, og bringebær.

påsketerte2

 Oppskrift og bilder: Aina Thorstensen Øksnevad som du finner på Instagram under navnet: @miss.cookit