En herlig smakfull rett med norsk lam og gode grønnsaker.
Saftig lam mørbrad servert med grønn persillerotkrem og gyllenbrune persillerotstaver.
Ingredienser
4 porsjoner
800 g mørbrad av lam
1 ts salt
1⁄2 ts pepper
2 ss margarin til steking
Grønn persillerotkrem:
1 kg persillerot
50 g smør
1 dl fløte
1 ts salt
1⁄2 ts kvernet pepper
1 bunt bladpersille uten stilker, ca 20 gram
1⁄2 dl olivenolje
Stekte persillerøtter:
250 g persillerot
2 ss smør
1⁄2 ts salt
1⁄2 ts sukker
Nøttesmør:
100 g smør
50 g grovhakkede hasselnøtter
Fremgangsmåte
Krydre kjøttet med salt og pepper. Brun det godt på alle sider i en stekepanne med margarin, og legg det over i en ildfast form. Stikk inn et steketermometer og stek i ovn på 125 °C. Kjøttet er medium stekt ved 65 °C. Ønsker du kjøttet mer stekt lar du det stå i ovnen lenger, ved 76 °C er kjøttet gjennomstekt.
Lag persillerotkrem. Skrell persillerot og kutt i mindre biter. Kok bitene møre i en kjele med vann. Hell av kokevannet i en bolle, sett kjelen tilbake på plata og damp den persilleroten litt. Se til at det ikke svir seg.
Ha bladpersillen (ikke stilker) i bollen med vann, ca. 20 sekunder. Ha deretter bladpersillen direkte over i iskaldt vann. Klem ut så mye væske av bladene som mulig. Kjør bladpersille og olje med stavmikser eller hurtigmikser.
Mos persilleroten med stavmikser eller i hurtigmikser. Tilsett smør og melk. Kjør til du har en jevn puré.
Bland bladpersillen inn i persillerotmosen og smak til med salt og pepper.
Skrell persillerot til steking. Del dem i lange, tynne staver. Ha smør i en varm stekepanne, ha i persillerøttene og dryss over sukker og salt. Stek dem til de er møre og har fått en fin, gyllenbrun farge.
Lag nøttesmør. Smelt smør i en varm stekepanne, og la det bli nøttebrunt. Ha i grovhakkede hasselnøtter.
Anrett saftig lammemørbrad i skiver med persillerotkrem, stekte persillerøtter og deilig nøttesmør. Pynt gjerne med en kvast timian.