Foto: Matprat

En herlig smakfull rett med norsk lam og gode grønnsaker.

Saftig lam mørbrad servert med grønn persillerotkrem og gyllenbrune persillerotstaver. 

Ingredienser

4 porsjoner

800 g mørbrad av lam

1 ts salt

1⁄2 ts pepper

2 ss margarin til steking

Grønn persillerotkrem:

1 kg persillerot

50 g smør

1 dl fløte

1 ts salt

1⁄2 ts kvernet pepper

1 bunt bladpersille uten stilker, ca 20 gram

1⁄2 dl olivenolje

Stekte persillerøtter:

250 g persillerot

2 ss smør

1⁄2 ts salt

1⁄2 ts sukker

Nøttesmør:

100 g smør
50 g grovhakkede hasselnøtter

Fremgangsmåte

Krydre kjøttet med salt og pepper. Brun det godt på alle sider i en stekepanne med margarin, og legg det over i en ildfast form. Stikk inn et steketermometer og stek i ovn på 125 °C. Kjøttet er medium stekt ved 65 °C. Ønsker du kjøttet mer stekt lar du det stå i ovnen lenger, ved 76 °C er kjøttet gjennomstekt.

Lag persillerotkrem. Skrell persillerot og kutt i mindre biter. Kok bitene møre i en kjele med vann. Hell av kokevannet i en bolle, sett kjelen tilbake på plata og damp den persilleroten litt. Se til at det ikke svir seg.

Ha bladpersillen (ikke stilker) i bollen med vann, ca. 20 sekunder. Ha deretter bladpersillen direkte over i iskaldt vann. Klem ut så mye væske av bladene som mulig. Kjør bladpersille og olje med stavmikser eller hurtigmikser.

Mos persilleroten med stavmikser eller i hurtigmikser. Tilsett smør og melk. Kjør til du har en jevn puré.

Bland bladpersillen inn i persillerotmosen og smak til med salt og pepper.

Skrell persillerot til steking. Del dem i lange, tynne staver. Ha smør i en varm stekepanne, ha i persillerøttene og dryss over sukker og salt. Stek dem til de er møre og har fått en fin, gyllenbrun farge.

Lag nøttesmør. Smelt smør i en varm stekepanne, og la det bli nøttebrunt. Ha i grovhakkede hasselnøtter.

Anrett saftig lammemørbrad i skiver med persillerotkrem, stekte persillerøtter og deilig nøttesmør. Pynt gjerne med en kvast timian.

Kilde: Matprat