Foto: Portugese gravity, Unsplash

Fermentere grønnsaker er trendy som aldri før!

Kimchi er en koreansk siderett av fermenterte grønnsaker. Hovedingrediensen er ofte kinakål og hvit daikon reddik. Smaken karakteriseres av en god balanse mellom syrlighet, chilistyrke, søtt og umami.

Den tidligste typen av kimchi besto kun av saltede grønnsaker. Senere begynte man å tilsette krydder og chilipepper. Tradisjonelt ble kimchi fermentert i keramikkrukker og gravd ned i bakken i vintertid. Dette var for å sikre at man kunne spise kimchi når det ikke var ferske grønnsaker tilgjengelig. I dag er kimchi lett tilgjengelig og det finnes hundrevis av oppskrifter på klassisk kimchi.

For mange inngår kimchi i et sunt og variert kosthold. Siden retten er fermentert, finner vi gunstige probiotiske bakterier i kimchi. Probiotiske bakterier kan være gunstig for tarmfloraen vår og vil kunne gi bedret fordøyelse for mange. For eksempel ved stress og forstoppelse.

Slik lager du kimchi

INGREDIENSER

4 porsjoner

  • 2 medium store kinakål
  • 2 gulrøtter
  • 2 fedd hvitløk
  • 2-3 cm frisk ingefærbit
  • 2 ss salt
  • 3-4 ss koreansk chilipulver (gochugaru)*
  • 1 ss koreansk chili paste (gochujang)*
  • 2,5 ss fiskesaus
  • 2 ss sukker

*Koreansk chili paste og chilipulver fås kjøpt i asiatiske dagligvarebutikker. Chili pasten selges i en rød beholder. Chilipulver kommer ofte i røde pakninger - pose liknende pakning.

FREMGANGSMÅTE

Skjær opp kinakål på langs til 2 like store deler og skjær opp passe store firkantede skiver. Finsnitt gulrot, gjerne med en mandolin eller en annen skjæreskive. Sett gulrot til side.

Ha oppkuttet kål i en stor bolle og strø over saltet. Saltet skal masseres inn i kålen. La bollen stå i 1-2 timer. Man vil oppdage at kålen slipper vann og bitene blir litt mindre og mer «slappe». Kålen ferdigsalta når man kan bøye en kålskive uten at det knekker.

Skyll kålen godt i kaldt vann. Skyll kålen 2-3 ganger for å få vekk saltvannet. La vannet renne av i et dørslag og sett til side.

Kimchi saus:
Kjør hvitløk, ingefær, chilipulver, chili paste, fiskesaus, og sukker i en liten blender eller stavmikser til det blir en tykkliknende saus/pasta. Man kan tilsette mer ingefær, chili eller hvitløk dersom det er ønskelig. Juster etter egen smak. Her gjelder det å prøve seg frem.

Deretter skal alt blandes sammen. Bland kimchi sausen med alle grønnsakene. Det er viktig å massere kimchisausen godt sammen med grønnsakene. Bruk noen minutter på å blande alt sammen.

Legg kimchiblandingen over sterilisert glass med tett lokk. La det stå i romtemperatur mellom to til fem dager. Den vil utvikle mer smak og syrlighet, jo lengre den står. Fermenteringsprosessen avhenger av temperaturen i rommet. Det er viktig å åpne glasset hver dag i løpet av fermenteringsprosessen for å slippe ut gassen som dannes. Sett kimchien i kjøleskapet når den er klar til å spises.

Tips: Det er også mulig å sløyfe koreansk chili pasta dersom man ikke får tak i det. Erstatt gjerne med litt mer fiskesaus eller chiliflak for å sikre en god balanse mellom umami, salt og styrke. Man kan også lage kimchi med flere typer grønnsaker. Det er mulig å erstatte noe av kålen og gulrøttene med for eksempel vårløk og hvit daikon reddik.