Foto: Matprat.no

Pasta alle vongole er en pastafavoritt fra det sørlige Italia! Her kan du bruke vongoloskjell, eller hjerteskjell. 

De små, nydelige vongole-skjellene dampes med hvilløk, vin og chili, og lager en himmelsk kraft som danner en enkel - men nydelig saus. Lite komplisert, men allikevel så raffinert.

Ingredienser

4 porsjoner

  • 1 kg vongole
  • 0,5 stk. løk
  • 3 båter hvitløk
  • 3 ss olivenolje
  • 1 ts chiliflakes
  • 2 dl hvitvin
  • 300 g pasta , for eksempel linguine
  • ca. 2 dl pastavann
  • 0,5 dl hakket bladpersille
  • skall fra ca. 0,5 stk. sitron
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts kvernet pepper

Fremgangsmåte

Ha skjellene i en vid bolle med kaldt vann. Tilsett et par teskjeer salt i vannet og la skjellene stå og rense seg en halvtimes tid. Fjern skadede skjell. Finhakk løk og hvitløk. Varm en romslig kjele med litt olje og fres løk, hvitløk og chiliflakes til løken er myk og blank. Hell i hvitvinen og la alt småkoke et par minutter.

Legg i skjellene, øk temperaturen og sett på lokk. Skjellene er ferdige når de har åpnet seg, etter 4-5 minutter. Løft skjellene over i en bolle når de er ferdige. Ta vare på kraften. 

Kok pastaen etter anvisning på pakken, men trekk fra ca. 3 minutter av koketiden. Løft pastaen over i den varme vongolekraften. Rør godt med en sleiv mens du tilsetter litt etter litt  av kokevannet. Kokevannet vil jevne kraften slik at den tykner og henger bedre på pastaen.

La pastaen koke ferdig i sausen. Legg skjellene tilbake i pastaen og dryss over hakket persille og revet sitronskall. Tilsett litt olivenolje og kvern over noen drag med pepperkvernen. Fordel pastaen i dype tallerkene og server med en gang.

Oppskrift og bilde: Matprat.no