Kun én får terningkast bedre enn 4.
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.
Rene fileter av magert kjøtt er et sunnere valg enn middagspølser, men mange av oss liker å variere til middag - og pølser er populær middagsmat.
Er pølser favoritter på middagstallerkenen er det viktig å gjøre sunnere valg!
Hvilke pølser du spiser til middag kan ha mye å si for inntaket av kalorier, fett og salt. I testen er det dobbelt så mye fett i den feiteste pølsen som i den magreste. Og det er over 70 % forskjell i både kalori- og saltinnhold.
Jo mer kjøttet utspes, desto dårligere sammensatt blir det. Farseprodukter inneholder derfor mer stivelse og mindre protein, jern og vitaminer enn rent kjøtt. Innholdet av kalorier og fett kan også være høyere. Stivelse og ev. flesk er to av ingrediensene som forringer den ernæringsmessige kvaliteten.
De største ulempen med pølser, er at mange inneholder mye fett og salt. Begge deler øker risikoen for hjerte- og karsykdommer. For mye salt er dessuten ikke særlig bra for de minste barna.
Velger du de sunneste pølsene, lager litt salat eller grønnsaker ved siden av, og ikke spiser altfor mye av gangen, kan du godt spise pølser innimellom.
Slik har vi gjort testen
For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av middagspølsene i denne testen, har vi sett på hvor mye kalorier, fett, salt og andel kjøtt de inneholder. Mye kjøtt har trukket opp, mens mye kalorier, fett og salt har trukket ned.
Protein- og karbohydratinnholdet er relativt likt i pølsene og derfor har vi ikke tatt hensyn til dette i testen. Innholdet av sukkerarter og mettet fett hadde vi ikke tilgjengelig.
Vi har ikke tatt hensyn til om kjøttet i pølsene er maskinelt utbeinet kjøtt (MUK) eller ikke, ettersom dette tilnærmet likt næringsinnhold som annet kjøtt. Vi har også inkludert hodekjøtt i beregningene.
Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.
I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 5. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 5 og det dårligste terningkast 2. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.
Testresultater
Næringsinnhold per 100 g kjøttpølse |
Energi, kJ | Energi, kcal | Protein, g | Karbohydrater, g | Fett, g | Salt, g | Kjøtt, % |
MerSmak, Finsbråten AS | 605 | 145 | 11 | 5 | 9 | 1,25 | 65 |
Prior kjøttpølse av kylling og kalkun, Nortura SA | 668 | 160 | 11 | 6,5 | 10 | 2,25 | 60 |
Gilde go' og mager røkt kjøttpølse, Nortura SA | 623 | 149 | 11 | 6 | 9 | 2,5 | 60 |
Gilde kjøttrik kjøttpølse, Nortura SA | 844 | 203 | 11 | 6 | 15 | 1,8 | 64 |
Coop kjøttpølser, Fatland Sandefjord AS for Coop Norge Handel | 915 | 220 | 9 | 6 | 18 | 1,9 | 63 |
First Price skinnfrie røkte kjøttpølser, Unil AS | 929 | 224 | 9 | 6 | 18 | 1,8 | 61 |
Gilde original kjøttpølse, Nortura SA | 955 | 230 | 10 | 7 | 18 | 1,9 | 57 |
Gilde skinnfri kjøttpølse, Nortura SA | 955 | 230 | 10 | 7 | 18 | 1,9 | 57 |
Gilde medisterpølse, Nortura SA | 1066 | 257 | 10 | 7 | 21 | 1,7 | 55 |
Røkte kjøttpølser, Finsbråten AS | 1012 | 244 | 10 | 6 | 20 | 1,55 | 54 |
X-tra kjøttpølse, Fatland Sandefjord AS for Coop Norge Handel | 980 | 240 | 10 | 6 | 19 | 1,9 | 63 |