Mye sunt å velge mellom.
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.
Fiskepålegg er et av de sunneste påleggene du kan velge, og en fin måte å få i seg omega-3 og vitamin D på, som mange av oss får litt lite av.
En boks fiskepålegg dekker halvparten av ukas fiskebehov
Kun halvparten av den norske befolkning spiser nok fisk. Vi anbefales å spise 300-450 gram fisk i uken hvorav 200 gram bør være fet fisk. Spiser du fisk til middag 2-3 ganger i uken er du i mål.
De fleste fiskepålegg på boks inneholder minst 100 gram fisk, dette tilsvarer halvparten av mengden fet fisk du bør spise i løpet av en uke.
Sunt med fet fisk
I påleggene brukes laks, makrell og sardiner (brisling). Alle tre er verdifulle kilder til omega-3-fettsyrer, vitamin D, sink, selen og jod. I den fete fisken ligger mye av fettet i muskulaturen, fileten. Derfor får du i deg en god porsjon omega-3-fettsyrer og vitamin D når du spiser fiskepålegg eller fet fisk til middag.
Næringsinnholdet varierer med fiskeslag
Sammenligner vi dem med hverandre er det sardinen som er det sunneste valget når vi ser på vitamin D-innholdet. Ferske sardiner inneholder nær dobbelt (18,7 µg) så mye vitamin D som laks (10 µg) og hele fire ganger så mye som makrell (6 µg) når vi sammenligner 100 gram vare (basert på gjennomsnittsanalyser fra matvaretabellen.no).
I motsetning til makrell og laks inneholder sardinen hele bein. Det betyr også at sardiner på boks er en god kalsiumkilde.
Mye vitamin D, men også mye miljøgifter i Svolværpostei
Vi har ikke vurdert innholdet av vitamin D i de forskjellige påleggene i denne testen. Grunnen til dette er at noen produsenter ikke hadde verdiene for sitt produkt samt at det veksler med hvordan vitamin D-innholdet beregnes (slik at tallene ikke kan sammenlignes). Det naturlige innholdet av vitamin D varierer veldig. Når på sesongen fisken er fanget, hvordan den lagres, frysing og tining samt prosessering vil påvirke innholdet i større eller mindre grad.
I denne testen har vi også tatt med Lofotpostei og Svolværpostei. Særlig Svolværpostei er svært rik på vitamin D, men det er viktig å være klar over at disse påleggene også inneholder mye miljøgifter sammenliknet med andre fiskepålegg. Særlig Dioksiner og PCB. Gravide bør derfor holde seg helt unna disse påleggene, og vi andre bør begrense inntaket. Av denne grunnen, samt at Svolværpostei og Lofotpostei er fiskepålegg som er basert på fiskelever og rogn, ikke fileter av fisk, får disse påleggene ikke terningkast.
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sett på et utvalg fiskepålegg (i boks) av fet fisk som finnes i de største dagligvarekjedene.
For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på hvor mye protein, sukker, omega-3 og fisk de inneholder pr 100 gram vare.
Sukker teller kun halvparten, fordi produktene som har tilsatt sukker faktisk ikke inneholder mye sukker. Innholdet av omega-3 har vi latt telle dobbelt, ettersom dette er et viktig næringsstoff som mange får for lite av.
Testresultater
Næringsinnhold per 100 g | Energi, kJ | Energi, kcal | Protein, g | Karbo-hydrater, g | Sukker, g | Fett, g | Mettet fett, g | Natrium, g | Omega-3, g | Vitamin D, mikrog |
Fisk, % |
Sunnmøre, peppermakrell i olje, Maritim Food gruppen | 1361 | 325 | 16,0 | 0,0 | 0,0 | 28,0 | 4,9 | 0,4 | 7,4 | 3,6 | 87,0 |
Stabbur-makrell, peppermakrell i rapsolje, Stabburet | 1210 | 292 | 15,0 | 0,7 | 0,1 | 25,5 | 4,3 | 0,6 | 6,5 | 4,1 | 85,0 |
King Oscar kippers, varmrøkt sildefilet, Rieber & Søn ASA | 1130 | 270 | 21,0 | 0,0 | 0,0 | 20,9 | 4,0 | 0,5 | 4,6 | - | 95,0 |
King Oscar, sardiner i extra virgin olivenolje, 2 lags ekstra små, King Oscar AS | 1083 | 261 | 18,0 | 0,0 | 0,0 | 21,0 | 5,0 | 0,4 | 4,0 | - | 84,8 |
King Oscar, sardiner i extra virgin olivenolje, Rieber & Søn ASA | 1083 | 261 | 18,0 | 0,0 | 0,0 | 21,0 | 5,0 | 0,4 | 4,0 | - | 84,8 |
Stabbur-makrell, filet i tomatsaus, Stabburet | 1049 | 253 | 13,4 | 3,0 | 2,9 | 20,5 | 3,5 | 0,4 | 5,3 | 3,4 | 70,0 |
Rimi makrell i tomat, ICA Norge | 983 | 237 | 13,8 | 4,3 | 3,1 | 18,1 | 3,3 | 0,4 | 5,3 | 1,0 | 70,0 |
King Oscar, sardiner mediterranean style, Rieber & Søn ASA | 785 | 181 | 17,0 | 0,0 | 0,0 | 14,0 | 4,0 | 0,4 | 4,0 | - | 75,0 |
Rema 1000, sardiner i olje, Rema 1000 | 1112 | 268 | 17,7 | 0,0 | 0,0 | 21,9 | 4,0 | - | 3,7 | - | 85,0 |
Eldorado Sardiner, brislinger i solsikkeolje, Norgesgruppen | 1020 | 250 | 19,4 | 1,0 | 0,0 | 18,3 | 5,0 | 0,4 | 3,1 | 6,4 | 86,0 |
King Oscar, sardiner i solsikkeolje, Rieber & Søn ASA | 1034 | 248 | 24,0 | 0,0 | 0,0 | 12,0 | 2,3 | 0,4 | 1,4 | - | 70,0 |
Ramirez, portugese sardines in olive oil with chili pepper, Oluf Lorentzen AS | 948 | 227.5 | 22,7 | 0,0 | 0,0 | 18,2 | 3,8 | - | 2,1 | - | 70,0 |
Stabbur-laks, varmrøkt laks, 4 store begre, Stabburet | 1005 | 242 | 14,3 | 2,4 | 0,7 | 19,5 | 2,3 | 0,5 | 2,7 | 2,8 | 70,0 |
Stabbur-laks, laksepålegg med vamrøkt laks, Stabburet | 974 | 235 | 15,3 | 2,4 | 0,8 | 18,2 | 2,3 | 0,5 | 2,7 | 3,0 | 75,0 |
Bornholms, kippers i vand, Bornholm AS | 689 | 166 | 14,0 | 0,4 | 0,0 | 12,0 | - | - | 2,8 | - | 75,0 |
Bornholms, pebberkippers i olie, Bornholm AS | 1237 | 299 | 14,0 | 0,0 | 0,0 | 27,0 | - | - | 3,0 | - | 75,0 |
Bornholms, kippers i olie, Bornholm AS | 1570 | 380 | 14,0 | 0,0 | 0,0 | 36,0 | - | - | 3,1 | - | 75,0 |
Eldorado Sardiner, brislinger i tomatsaus, Norgesgruppen | 900 | 220 | 14,4 | 1,0 | 1,0 | 17,2 | 5,1 | 0,6 | 3,5 | 4,4 | 76,0 |
King Oscar, hel makrellfilet i tomat, Rieber & Søn ASA | 998 | 242 | 12,0 | 4,9 | 3,8 | 19,0 | - | 0,3 | 5,2 | - | 55,0 |
Rema 1000, sardiner i tomatsaus, Rema 1000 | 628 | 150 | 15,8 | 1,6 | 1,6 | 9,0 | 2,3 | - | 3,1 | - | 74,0 |
King Oscar, sardiner i tomatsaus, King Oscar AS | 762 | 183 | 16,0 | 2,7 | 2,7 | 12,0 | 2,8 | 0,3 | 3,0 | - | 70,0 |
Stabbur-makrell, grovhakket filet i tomatsaus, Stabburet | 1003 | 242 | 11,9 | 3,9 | 3,8 | 19,4 | 3,1 | 0,4 | 4,7 | 2,9 | 60,0 |
Stabbur-makrell, grovhakket filet i tomatsaus, liten boks, Stabburet | 1003 | 242 | 11,9 | 3,9 | 3,8 | 19,4 | 3,1 | 0,4 | 4,7 | 2,9 | 60,0 |
Stabbur-makrell, filet i tomatsaus liten boks, Stabburet | 1001 | 241 | 11,9 | 3,9 | 3,8 | 19,4 | 3,1 | 0,4 | 4,7 | 2,9 | 60,0 |
Stabbur-makrell, grovhakket filet i salsa, Stabburet | 1000 | 241 | 11,9 | 4,1 | 3,8 | 19,2 | 3,1 | 0,4 | 4,7 | 2,9 | 60,0 |
Stabbur-makrell, grovhakket makrell i tomat, 4 store begre, Stabburet | 991 | 239 | 12,5 | 3,8 | 3,7 | 18,9 | 3,2 | 0,4 | 4,9 | 3,1 | 64,0 |
Coop, makrell i tomat, Sandanger AS | 920 | 220 | 12,6 | 4,3 | 3,3 | 16,9 | 3,3 | 0,4 | 3,5 | - | 68,0 |
First Price, makrellfilet i tomatsaus, Unil AS | 990 | 238 | 11,1 | 6,2 | 1,3 | 18,6 | 3,7 | 0,6 | 3,0 | - | 59,0 |
King Oscar, makrell i tomat, Rieber & Søn ASA | 869 | 209 | 7,0 | 9,0 | 1,9 | 16,0 | 4,0 | 0,3 | 3,5 | - | 50,0 |
Rema 1000, makrell i tomat (rund boks), Rema 1000 | 730 | 180 | 10,0 | 5,5 | 3,8 | 12,0 | 3,1 | 0,4 | 3,0 | - | 60,0 |
Stabbur-Makrell, finhakket makrell i tomat, 6 små begre, Stabburet | 738 | 177 | 9,7 | 6,7 | 6,0 | 11,9 | 2,3 | - | 3,6 | 2,4 | 50,0 |
King Oscar, Lofotpostei, Rieber & Søn ASA | 1360 | 325 | 10,8 | 2,1 | 0,8 | 30,1 | 5,1 | 0,7 | 5,1 | - | 63,5 |
Stabburet, Svolværpostei, Stabburet | 1537 | 372 | 11,3 | 2,7 | - | 35,1 | 4,6 | - | 6,3 | 25,0 | 62,0 |