Klar seier til fullkornspita.
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.
Pitabrød fylt med massevis av grønnsaker sammen med kjøtt, fisk eller kylling er et enkelt, sunt og godt alternativ til middag, lunsj eller kveldsmat.
Nesten som loff
De fleste pitabrød er laget på finmalt mel, og inneholder derfor en del raske karbohydrater. Bakervarer laget av finmalt mel, inneholder dessuten mindre fiber, vitaminer og mineraler enn bakervarer laget av fullkornsmel. Dette er grunnen til at du bør velge fullkornsprodukter hvis det lar seg gjøre, også når du kjøper pitabrød.
Da Bramat kjøpte inn til denne testen, fant vi et svært begrenset antall typer pitabrød, og kun en av dem var laget av fullkorn. Denne typen ligger dessuten i frysedisken, noe som nok kan gjøre at mange velger andre typer når de handler. Rett og slett fordi de ikke tenker på at pitabrød ligger i frysedisken.
Fyllet er viktigst
Ønsker du å spise sunt, bør du altså velge fullkornspita. Men enda viktigere enn hva slags pita du velger, er hva du fyller pitabrødet med. Jo mer grønnsaker du bruker, jo sunnere måltid får du. Fyll gjerne opp med tomat, agurk, salat, paprika, oliven, bønner, og gjerne hjemmelaget guacamole. Av kjøtt kan du velge kylling, svin, okse, fisk, eller skalldyr. Bruk gjerne kjøttdeig også, men velg helst karbonadedeig, kyllingkjøttdeig eller svinekjøttdeig fremfor vanlig kjøttdeig.
Slik har vi gjort testen
Dette er en liten test ettersom det er et begrenset utvalg av pitabrød i de største matvarekjedene. Når vi har sammenliknet pitabrødene har vi sett på innhold av kalorier, karbohydrater, protein og fiber. Innholdet av fiber har vi latt telle dobbelt.
Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.
Testresultater
Næringsinnhold per 100 g | Energi, kJ | Energi, kcal | Protein, g | Karbo-hydrater, g | Sukker-arter, g | Fett, g | Mettet fett, g | Fiber, g | Salt, g |
Hatting fullkornspita, Hatting Bageri | 955 | 226 | 7,6 | 43,0 | 2,0 | 1,1 | <0-1 | 6,7 | 1,1 |
Eldorado pitabrød - halvstekte, I Norge for NorgesGruppen | 1100 | 260 | 9,0 | 50,0 | - | 2,2 | - | - | 2,5 |
Rema 1000 pitabrød, I England for Rema 1000 | 1100 | 260 | 9,5 | 51,0 | 2,5 | 1,0 | 0,2 | 1,0 | 2,5 |
Mexican pita, Santa Maria A/S | 1050 | 250 | 8,5 | 51,0 | - | 1,0 | - | - | 2,5 |
Hatting pitabrød, Hatting Bageri | 1065 | 251 | 8,1 | 50,0 | 2,0 | 1,5 | 0,2 | 1,0 | 2,7 |
Coop pitabrød, For Coop Trading A/S | 1180 | 280 | 9,0 | 56,0 | 0-1 | 1,5 | 0,2 | 1,3 | 2,5 |