Over 50% fett i verstingene.
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.
Salami er et poplært pålegg hos mange, men hva får du egentlig i deg når du spiser salami på brødskiva?
En kilde til fett
De fleste salamipølsene er laget av svin og storfe og noen er tilsatt ekstra spekk (en er tilsatt rapsolje). Mengde kjøtt som inngår har betydning for protein- og fettinnholdet. Brukes kjøtt med mye fett, vil proteinandelen bli lavere og vis a versa. Desto mer fett som inngår i salamien desto mer får du i deg av det uheldige mettede fettet.
Det er en fordel at salamipølsen har en høy andel fettfritt kjøtt, da dette øker jerninnholdet i produktet.
Salt og nitritt
Alle salamipølsene er tilsatt nitritt og salt. Begge er noe du ikke bør få i deg for mye av. Salt virker konserverende og gir smak. Problemet er at vi får vi i oss for mye av allerede. Salt øker risikoen for hjerte- og karsykdom, bl.a. høyt blodtrykk og slag. Spiser du to brødskiver med til sammen 4 skiver salami har du allerede fått i deg 1/3 av maksinntaket for salt.
Konserveringmiddelet nitritt på sin side kan øke risikoen for kreft i tykk- og endetarm.
Innholdet av salt, fett og nitritt er hovedårsaken til at myndighetene anbefaler et begrenset inntak av kjøtt og kjøttvarer til 500 gram i uken.
Les også: Derfor bør du spise mindre salt
Bruk sunn fornuft på brødskiven!
Spiser du mange brødskiver om dagen, bør du ikke bare gå for den magreste typen eller minst salte salamien (du får dessverre ikke i både pose og sekk), du bør også variere mellom hva slags pålegg du bruker. Salami smaker godt, men gir deg ikke så mye av de næringsstoffene du trenger. Derfor er det lurt å bruke andre pålegg slik som ost, leverpostei, egg og fiskepålegg.
Ost er en fin kilde til kalsium, leverpostei gir deg mye jern, mens egg, makrell, sardiner og laks gir deg proteiner som metter godt. Fiskepålegg er dessuten en viktig kilde til de gunstige omega-3 fettsyrene.
Topper du det hele med litt tomat, agurk eller paprika, og spiser en gulrot eller eple ved siden av, får du et godt og næringsrikt måltid.
Og husk at brødskiven skal være grov eller ekstra grov; se etter Brødskala’n.
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sett på hvor mye kalorier, mettet fett, protein, salt og andel kjøtt de ulike typene salami inneholder. Mye fett, salt og kalorier har trukket ned, mens mye protein og kjøtt har trukket opp.
Vi har valgt å gi salamipølsene terningkast 1-5, der 1 er det dårligste og 5 er det beste. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.
Vi presiserer nok en gang at vi ikke tester på smak, men du kan selv stemme på din favoritt her:
Testresultater
Næringsinnhold per 100 g | Energi, kJ | Energi, kcal | Fett, g | Mettet fett, g | Karbo-hydrater, g | Protein, g | Salt, g | Kjøtt, g |
Grilstad supersalami, Grilstad AS | 1218 | 292 | 20,0 | 5,0 | 1,0 | 27,0 | 5,0 | 129,0 |
Jacobs salami milano, Unil AS | 1497 | 361 | 28,5 | 11,0 | 0,0 | 26,0 | 4,0 | 150,0 |
Gilde go´ og mager salami, Nortura SA | 758 | 181 | 9,0 | 4,4 | 0,0 | 25,0 | 6,3 | 127,0 |
Bjerke rødvinsalami, Bjerke AS | 1433 | 343 | 27,0 | 11,0 | 0,0 | 25,0 | 4,0 | 128,0 |
Jan & Gisles salami basilikum, Tind spekevarer AS | 1450 | 345 | 28,0 | 12,0 | 0,5 | 24,0 | 4,3 | 138,0 |
Jacobs salami napoli san gennaro, Unil AS | 1407 | 339 | 27,0 | 12,0 | 0,0 | 24,0 | 4,1 | 150,0 |
Bjerke salami med parmesan, Bjerke AS | 1550 | 371 | 31,0 | 13,0 | 0,0 | 23,0 | 4,6 | 124,0 |
Bjerke helgeroasalami, Bjerke AS | 1400 | 335 | 27,0 | 11,0 | 0,0 | 23,0 | 4,7 | 128,0 |
Jan & Gisles salami mykje smak, Tind spekevarer AS | 1450 | 345 | 28,0 | 12,0 | 0,5 | 24,0 | 4,8 | 133,0 |
Nordfjord salami, Nordfjord Kjøtt AS | 1639 | 392 | 34,0 | 11,0 | 1,0 | 20,0 | 4,6 | 128,0 |
Jacobs salami, Unil AS | 1720 | 415 | 37,0 | 12,5 | 0,1 | 20,0 | 4,2 | 134,0 |
Nordfjord kryddersalami, Nordfjord Kjøtt AS | 1619 | 387 | 33,0 | 11,0 | 2,0 | 20,0 | 4,5 | 134,0 |
First Price salami, Unil AS | 1565 | 378 | 32,0 | 9,4 | 0,4 | 22,0 | 5,0 | 134,0 |
Gilde spesialsalami, Nortura SA | 1333 | 321 | 25,0 | 11,0 | 0,0 | 24,0 | 6,0 | 137,0 |
Gilde siliana salami, Nortura SA | 1514 | 362 | 29,0 | 11,0 | 0,0 | 24,0 | 5,5 | 141,0 |
Spis salami, Grilstad AS | 1726 | 417 | 37,0 | 11,0 | 1,0 | 20,0 | 5,0 | 125,0 |
Grilstad jubelsalami, Grilstad AS | 1618 | 391 | 35,0 | 13,0 | 1,0 | 18,0 | 5,0 | 113,0 |
Coop salami, Grilstad AS | 1760 | 420 | 40,0 | 13,0 | 1,5 | 20,0 | 5,0 | 117,0 |
Grilstad gullsalami, Grilstad AS | 1820 | 444 | 40,0 | 15,0 | 1,0 | 20,0 | 5,0 | 121,0 |
Gilde salami, Nortura SA | 1670 | 404 | 36,0 | 14,0 | 0,0 | 20,0 | 5,8 | 125,0 |
Gilde favorittsalami, Nortura SA | 1738 | 420 | 37,0 | 15,0 | 2,7 | 19,0 | 4,8 | 118,0 |
Grilstad salamisnabb, Grilstad | 2081 | 497 | 45,0 | 14,0 | 2,0 | 21,0 | 5,0 | 133,0 |
Nordfjord dansk salami, Nordfjord Kjøtt AS | 2323 | 555 | 53,0 | 18,8 | 3,0 | 16,0 | 3,9 | 120,0 |
Grilstad dansk salami, Grilstad AS | 2165 | 517 | 50,0 | 16,0 | 1,0 | 16,0 | 4,0 | 74,0 |
First Price salami dansk type, Unil AS | 2048 | 496 | 48,0 | 18,2 | 1,0 | 15,0 | 4,4 | 70,0 |
X-tra dansk salami, Tulip Food company | 2211 | 535 | 51,0 | 20,0 | 4,0 | 14,0 | 5,7 | - |
Salami den originale, Stjernet AS | 1895 | 459 | 45,0 | 18,0 | 0,5 | 13,0 | 4,2 | - |
Coop salame milano, Taga Foods AS | 1430 | 345 | 28,0 | - | 0,5 | 23,0 | 5,0 | 140,0 |