Mindre salt og mindre fiber enn ferdigbrød.
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.
Til tross for at brødforbruket har gått ned i løpet av de siste årene, er det fremdeles mange som spiser mye brød. Hvis du er en av dem, kan det være mye å hente på å velge de groveste brødene fordi de inneholder mer fiber, vitaminer og mineraler enn brød laget på finmalt mel. Dette gjelder også brødmikser som vi tester her.
Bake fremfor å kjøpe?
Den største fordelen med å velge brødmikser fremfor ferdig brød, er at brødmikser er billigere, og det er greit å ha i huset slik at du alltid kan lage nystekt brød.
Det er generelt litt mindre salt i brød laget av brødmikser sammenliknet med industribakt brød, noe som jo er en fordel ettersom veldig mange av oss får i seg for mye salt.
Les også: Slik spiser du mindre salt
Mange av brødmixene inneholder langt mindre fiber enn hva du kan få hvis du kjøper et fiberrikt grovbrød. Innholdet av mettet fett og sukker er omtrent det samme i brød laget av brødmikser sammenliknet med industrifremstilt brød.
Bak brødet selv
Brød er nemlig en stor kilde til salt, i hvert fall for de som spiser en del brød. De aller fleste av oss får i oss for mye salt, så en fin måte å redusere saltinntaket på er å bake brødet selv. Det ideelle er selvfølgelig å bake brødet "helt selv", uten å bruke ferdige brødmikser. Da kan du selv bestemme hvor mye salt du vil ha i brødet, og har mulighet til å ha i alt du vil av grovt mel, frø, nøtter og andre sunne ingredienser.
Oppskrift på hjemmelaget grovbrød finner du her.
Brødskalaen og grovhetsprosent
De fleste industribakte brød og brødmixer er i dag merket med en brødskala og grovhetsprosent som viser hvor grovt brødet du kjøper er. Dette er nyttig informasjon som hjelper deg til å finne det groveste brødet. Skal du velge grovt, bør du gå for et brød/en brødmiks som har minst 3/4 av brødskalaen skravert.
Slik har vi gjort testen
For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, mettet fett, sukker, fiber og salt pr. 100 gr ferdig brød laget av brødmiksene vi tester. Mengden protein og fiber trekker opp, mens innholdet av sukker, mettet fett og salt trekker ned. Siden fiber er såpass viktig, og brød er en viktig kilde til fiber, har vi latt dette telle dobbelt.
Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.
I testen er produktene rangert fra terningkast 4 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 4. Et produkt som får terningkast 4 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.
Testresultater
Næringsinnhold per 100 g ferdig brød | Energi, kJ | Energi, kcal | Fett, g | Mettet fett, g | Karbo-hydrater, g | Sukkerarter, g | Fiber, g | Protein, g | Salt, g |
Møllerens Lavkarbobrød, Norgesmøllene AS | 934 | 224 | 11,5 | 1,0 | 15,0 | 0,5 | 10,2 | 10,2 | 0,80 |
Møllerens Grovbrød og turstykkemiks, Norgesmøllene AS | 1057 | 251 | 5,7 | 0,9 | 35,6 | 3,9 | 8,2 | 10,3 | 1,00 |
Møllerens Godt gammeldags havrebrød, Norgesmøllene AS | 1063 | 252 | 3,8 | 0,5 | 42,9 | 1,3 | 5,0 | 9,1 | 0,70 |
Regal 4-kornbrød, Läntmannen Ceralia | 900 | 210 | 4,2 | 0,5 | 31,0 | 1,2 | 5,8 | 10,0 | 0,80 |
Toro Grov brødblanding, Orklafoods | 1211 | 291 | 20,6 | 2,4 | 9,5 | 0,6 | 11,4 | 11,2 | 2,60 |
Møllerens Saftig kornbrød, Norgesmøllene AS | 1059 | 251 | 4,3 | 0,5 | 41,2 | 2,2 | 5,3 | 9,3 | 0,70 |
Regal Dansk rugbrød, Läntmannen Ceralia | 950 | 230 | 4,2 | 0,6 | 37,0 | 0,7 | 5,4 | 7,0 | 0,80 |
Møllerens Energirikt solsikkebrød, Norgesmøllene AS | 1103 | 262 | 4,6 | 0,5 | 43,3 | 2,4 | 5,6 | 8,8 | 0,72 |
Regal Kornbrød, Läntmannen Ceralia | 1200 | 280 | 5,1 | 0,5 | 47,0 | 1,2 | 4,4 | 10,0 | 1,00 |
Møllerens Bestemors grovbrød, Norgesmøllene AS | 992 | 235 | 1,6 | 0,2 | 43,9 | 2,6 | 6,1 | 8,0 | 0,70 |
Regal Solsikkebrød, Läntmannen Ceralia | 1050 | 260 | 5,6 | 0,7 | 39,0 | 0,6 | 5,4 | 5,4 | 0,80 |
Regal Havrebrød, Läntmannen Ceralia | 1100 | 260 | 4,2 | 1,2 | 43,0 | 1,2 | 4,4 | 11,0 | 0,80 |
Regal Surdeigsbrød, Läntmannen Ceralia | 850 | 200 | 2,0 | 0,2 | 37,0 | 1,0 | 2,8 | 7,0 | 1,10 |