Størst forskjell på kjøtt- og saltinnhold.
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.
Det finnes mange forskjellige skinkepålegg i butikkene. Kokt eller røkt, med eller uten pepper, urter, eller krydder. Felles for disse er at de er magre og inneholder lite karbohydrater og mye protein. Størst variasjon er det på saltinnholdet.
Magert og fettfattig pålegg
Skinkepålegg er magert, renskåret svinekjøtt som normalt inneholder mellom to til fem prosent fett. Det magre, milde kjøttet gjør skinke til et populært pålegg. Det meste av fettet i skinke er enumettet. En del fett er også mettet og litt er flerumettet. Mye av det enumettede fettet i skinke er det samme som vi finner i olivenolje. Dette er en type fett som er gunstigere for hjertet enn mettet fett. I skinkepålegg finner du en mer at dette gunstige fettet enn for eksempel i fårepølse.
På grunn av den høye andelen kjøtt, er skinke et proteinrikt pålegg som metter godt uten å gi så mye energi (kalorier).
Les også: Fakta om protein
Skinke, et pålegg med mye salt
Det er fornuftig å redusere på saltinntaket fordi dette kan øke blodtrykket som øker risikoen for hjerte- og karsykdom. De aller fleste av oss får i oss mer salt enn hva vi fysiologisk sett trenger. Det er derfor fornuft å velge matvarer som ikke inneholder altfor mye salt. Men når det er sagt, så handler det selvfølgelig også om mengder.
Spiser du noen skinkeskiver om dagen, gjør det ingenting at skinken inneholder en del salt. Er du derimot blant dem som kan spise en hel skinkepakke om gangen, kan det være lurt å velge den skinken som inneholder minst salt.
I kjøttvarer vil du få natrium fra kjøttet pga av et naturlig innhold, men også fra det som tilsettes, for eksempel som saltlake. Det naturlige innholdet kan vi ikke gjøre noe med, men det er det tilsatte saltet som bør være på et minimum.
Likevel er det viktig å være klar over at en viss mengde salt er nødvendig for at maten skal holde seg og ikke bli farlig å spise.
Les også:Problemet er ultrabearbeidet mat
Usunt med røykt mat?
Noen typer skinke er røykt, mens andre er kokt. Røyking av mat var tradisjonelt brukt til å konservere mat, slik som kjøtt og fisk samtidig som det gav maten en ekstra smak. I dag har vi to former for røkt mat. Maten som tradisjonelt røykes på treflis og den som tilsettes røykearoma.
Når du røker maten på tradisjonelt vis dannes det stoffer som kan virke kreftfremkallende og skadelig for arveanlegget hvis man får for mye i seg av disse stoffene.
I følge mattilsynet er røykearoma mindre helseskadelig enn tradisjonell røyking, men det er viktig at maten merkes ordentlig slik at du opplyses om hvordan maten er røkt.
For å finne ut om maten er røkt på treflis eller med røykaroma, kan du lese ingredienslisten. Dersom det står røykearoma på den, har den ikke hengt over røykende treflis. Noen ganger, bruker forøvrig begge metoder på samme matvare.
I denne testen har vi ikke tatt hensyn til om skinkene er kokt eller røyket, men oppfordrer forbrukere til å begrense inntaket av mat røyket på tradisjonelt vis.
Les også: Er røkt mat farlig?
Slik har vi gjort testen.
I denne testen har vi sammenliknet en rekke skinkepålegg, både de som heter noe med skinke og de som heter hamburgerrygg. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, mettet fett, salt og andel kjøtt. Mye protein og andel kjøtt har trukket opp, mens innholdet av mettet fett og salt har trukket ned.
Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.
Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 4. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 4 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.
Testresultater
Grøstad Gris Kokt skinke, røkt
Høyt kjøttinnhold, greit med salt.
Energi: 456 kJ (109 kcal)
Fett: 3,9 g
hvorav mettet fett: 0,0 g
Karbohydrater: 0,3 g
hvorav sukkerarter: 0,3 g
Protein: 21,3 g
Salt: 1,8 g
Kjøtt: 96,9 %
Produsent/distributør: Grøstad Gris
Grøstad Gris Kokt skinke
Høyt kjøttinnhold, greit med salt.
Energi: 456 kJ (109 kcal)
Fett: 3,9 g
hvorav mettet fett: 0,0 g
Karbohydrater: 0,3 g
hvorav sukkerarter: 0,3 g
Protein: 21,3 g
Salt: 1,8 g
Kjøtt: 96,9 %
Produsent/distributør: Grøstad Gris
Coop Jegerfilet
Bramed kjøtt og protein, lite mettet fett.
Energi: 465 kJ (110 kcal)
Fett: 1,6 g
hvorav mettet fett: 0,5 g
Karbohydrater: 1,0 g
hvorav sukkerarter: 0,5 g
Protein: 22,0 g
Salt: 2,1 g
Kjøtt: 88,0 %
Produsent/distributør: Fatland Sandefjord AS
Jacobs Skinke med salvie
Høyt kjøttinnhold, mindre salt enn mange av de andre typene.
Energi: 492 kJ (118 kcal)
Fett: 4,1 g
hvorav mettet fett: 1,3 g
Karbohydrater: 0,9 g
hvorav sukkerarter: 0,4 g
Protein: 19,1 g
Salt: 1,5 g
Kjøtt: 90,0 %
Produsent/distributør: Unil, Norgesgruppen
Jacobs Provenceskinke
Høyt kjøttinnhold, mindre salt enn mange av de andre typene.
Energi: 491 kJ (117 kcal)
Fett: 4,0 g
hvorav mettet fett: 1,3 g
Karbohydrater: 0,8 g
hvorav sukkerarter: 0,3 g
Protein: 19,1 g
Salt: 1,5 g
Kjøtt: 90,0 %
Produsent/distributør: Unil, Norgesgruppen
Gilde Hamburgerrygg
Bra med kjøtt og protein. Saltinnholdet kunne vært lavere.
Energi: 443 kJ (105 kcal)
Fett: 1,4 g
hvorav mettet fett: 0,5 g
Karbohydrater: 2,0 g
hvorav sukkerarter: 0,4 g
Protein: 21,0 g
Salt: 2,4 g
Kjøtt: 87,0 %
Produsent/distributør: Nortura SA
Gilde Løvtynn hamburgerrygg
Bra med kjøtt og protein. Saltinnholdet kunne vært lavere.
Energi: 428 kJ (101 kcal)
Fett: 1,4 g
hvorav mettet fett: 0,5 g
Karbohydrater: 2,0 g
hvorav sukkerarter: 0,4 g
Protein: 21,0 g
Salt: 2,4 g
Kjøtt: 87,0 %
Produsent/distributør: Nortura SA
Folkets Familieskinke
Greit med kjøtt, greit med salt.
Energi: 426 kJ (101 kcal)
Fett: 2,5 g
hvorav mettet fett: 1,1 g
Karbohydrater: 0,8 g
hvorav sukkerarter: 0,5 g
Protein: 18,7 g
Salt: 1,8 g
Kjøtt: 83,0 %
Produsent/distributør: Unil, Norgesgruppen
Folkets Familieskinke, røykaroma
Greit med kjøtt, greit med salt.
Energi: 426 kJ (101 kcal)
Fett: 2,5 g
hvorav mettet fett: 1,1 g
Karbohydrater: 0,8 g
hvorav sukkerarter: 0,5 g
Protein: 18,7 g
Salt: 1,8 g
Kjøtt: 83,0 %
Produsent/distributør: Unil, Norgesgruppen
Jacobs Pragerskinke
Høyt kjøttinnhold.
Energi: 475 kJ (114 kcal)
Fett: 4,1 g
hvorav mettet fett: 1,3 g
Karbohydrater: 1,1 g
hvorav sukkerarter: 0,4 g
Protein: 19,3 g
Salt: 2,1 g
Kjøtt: 90,0 %
Produsent/distributør: Unil, Norgesgruppen
Nordfjord Jalapenoskinke
Greit med kjøtt og salt.
Energi: 433 kJ (104 kcal)
Fett: 3,0 g
hvorav mettet fett: 0,9 g
Karbohydrater: 1,2 g
hvorav sukkerarter: 1,1 g
Protein: 18,0 g
Salt: 1,8 g
Kjøtt: 83,0 %
Produsent/distributør: Nordfjordkjøtt AS
First Price Hamburgerrygg
Bra med kjøtt og salt.
Energi: 380 kJ (90 kcal)
Fett: 1,5 g
hvorav mettet fett: 0,6 g
Karbohydrater: 1,0 g
hvorav sukkerarter: 0,5 g
Protein: 18,0 g
Salt: 1,9 g
Kjøtt: 85,0 %
Produsent/distributør: Unil, Norgesgruppen
Finsbråten Kokt skinke
Greit med kjøtt.
Energi: 466 kJ (111 kcal)
Fett: 3,5 g
hvorav mettet fett: 1,4 g
Karbohydrater: 0,8 g
hvorav sukkerarter: 0,4 g
Protein: 19,0 g
Salt: 2,0 g
Kjøtt: 84,0 %
Produsent/distributør: Finsbråten AS
Best Pris Kokt skinke
Bra med kjøtt, og greit saltinnhold.
Energi: 467 kJ (112 kcal)
Fett: 4,2 g
hvorav mettet fett: 1,3 g
Karbohydrater: 0,3 g
hvorav sukkerarter: 0,1 g
Protein: 17,9 g
Salt: 1,8 g
Kjøtt: 85,0 %
Produsent/distributør: Sørlandskjøtt AS
Jacobs Kokt skinke
Høyt saltinnhold med også høyt kjøttinnhold.
Energi: 436 kJ (114 kcal)
Fett: 3,4 g
hvorav mettet fett: 1,4 g
Karbohydrater: 1,1 g
hvorav sukkerarter: 0,1 g
Protein: 20,1 g
Salt: 2,7 g
Kjøtt: 90,0 %
Produsent/distributør: Unil, Norgesgruppen
REMA 1000 Løvskåren pepperskinke
Greit innhold av kjøtt og salt, mindre protein enn vinnerne.
Energi: 410 kJ (98 kcal)
Fett: 2,8 g
hvorav mettet fett: 0,8 g
Karbohydrater: 0,4 g
hvorav sukkerarter: 0,1 g
Protein: 17,3 g
Salt: 1,8 g
Kjøtt: 81,0 %
Produsent/distributør: Sørlandskjøtt AS
Nordfjord paprikaskinke
Greit innhold av kjøtt.
Energi: 457 kJ (109 kcal)
Fett: 3,0 g
hvorav mettet fett: 1,0 g
Karbohydrater: 2,6 g
hvorav sukkerarter: 2,4 g
Protein: 18,0 g
Salt: 2,1 g
Kjøtt: 83,0 %
Produsent/distributør: Nordfjordkjøtt AS
Nordfjord Pepperskinke
Greit innhold av kjøtt, ok saltinnhold.
Energi: 433 kJ (104 kcal)
Fett: 3,0 g
hvorav mettet fett: 0,9 g
Karbohydrater: 0,7 g
hvorav sukkerarter: 0,3 g
Protein: 18,0 g
Salt: 2,0 g
Kjøtt: 84,0 %
Produsent/distributør: Nordfjordkjøtt AS
Nordfjord Kokt skinke
Greit innhold av kjøtt, ok saltinnhold.
Energi: 396 kJ (95 kcal)
Fett: 2,0 g
hvorav mettet fett: 0,9 g
Karbohydrater: 0,7 g
hvorav sukkerarter: 0,3 g
Protein: 18,0 g
Salt: 2,0 g
Kjøtt: 84,0 %
Produsent/distributør: Nordfjordkjøtt AS
Nordfjord Skinke med purreløk
Bra kjøttinnhold, men mindre protein enn vinnerne.
Energi: 436 kJ (104 kcal)
Fett: 3,0 g
hvorav mettet fett: 0,9 g
Karbohydrater: 1,2 g
hvorav sukkerarter: 1,0 g
Protein: 18,0 g
Salt: 2,1 g
Kjøtt: 85,0 %
Produsent/distributør: Nordfjordkjøtt AS
Brødr Ringstad Marinert pepperskinke
Greit kjøttinnhold, saltinnholdet kunne vært litt lavere.
Energi: 368 kJ (88 kcal)
Fett: 1,4 g
hvorav mettet fett: 0,4 g
Karbohydrater: 0,4 g
hvorav sukkerarter: 0,4 g
Protein: 18,3 g
Salt: 2,3 g
Kjøtt: 83,0 %
Produsent/distributør: Brød Ringstad AS
Nordfjord Bogskinke
Greit kjøttinnhold.
Energi: 472 kJ (113 kcal)
Fett: 4,0 g
hvorav mettet fett: 1,3 g
Karbohydrater: 0,7 g
hvorav sukkerarter: 0,0 g
Protein: 18,0 g
Salt: 2,1 g
Kjøtt: 84,0 %
Produsent/distributør: Nordfjordkjøtt AS
Finsbråten Håndlaget kokt skinke
Bra med kjøtt, mindre protein enn vinnerne.
Energi: 456 kJ (109 kcal)
Fett: 4,5 g
hvorav mettet fett: 1,7 g
Karbohydrater: 1,0 g
hvorav sukkerarter: 0,4 g
Protein: 17,0 g
Salt: 2,2 g
Kjøtt: 91,0 %
Produsent/distributør: Finsbråten AS
Bjerke Bøkerøkt skinke
Greit med kjøtt.
Energi: 420 kJ (101 kcal)
Fett: 3,0 g
hvorav mettet fett: 1,2 g
Karbohydrater: 0,4 g
hvorav sukkerarter: 0,4 g
Protein: 18,0 g
Salt: 2,0 g
Kjøtt: 80,0 %
Produsent/distributør: Bjerke AS
Gilde Løvtynn kokt skinke
Bra kjøttinnhold
Energi: 443 kJ (105 kcal)
Fett: 3,2 g
hvorav mettet fett: 1,1 g
Karbohydrater: 1,9 g
hvorav sukkerarter: 0,4 g
Protein: 18,0 g
Salt: 2,3 g
Kjøtt: 85,0 %
Produsent/distributør: Nortura SA
Gilde Kokt skinke
Bra med kjøtt, saltinnholdet kunne gjerne vært litt lavere.
Energi: 443 kJ (105 kcal)
Fett: 3,2 g
hvorav mettet fett: 1,2 g
Karbohydrater: 1,0 g
hvorav sukkerarter: 1,0 g
Protein: 18,0 g
Salt: 2,3 g
Kjøtt: 85,0 %
Produsent/distributør: Nortura SA
Nordfjord Frokostskinke
Bra med kjøtt, litt mindre protein og litt mer mettet fett enn vinnerne.
Energi: 583 kJ (139 kcal)
Fett: 7,0 g
hvorav mettet fett: 2,5 g
Karbohydrater: 1,1 g
hvorav sukkerarter: 1,1 g
Protein: 18,0 g
Salt: 2,1 g
Kjøtt: 86,0 %
Produsent/distributør: Nordfjordkjøtt AS
Coop Kentucky steak pepperskinke
Greit innhold av kjøtt og protein, men mindre enn vinnerne.
Energi: 454 kJ (108 kcal)
Fett: 4,0 g
hvorav mettet fett: 1,0 g
Karbohydrater: 1,0 g
hvorav sukkerarter: 0,5 g
Protein: 17,0 g
Salt: 2,1 g
Kjøtt: 82,0 %
Produsent/distributør: Fatland Sandefjord AS
Coop Hamburgerrygg
Greit innhold av kjøtt og protein, men mindre enn vinnerne.
Energi: 469 kJ (112 kcal)
Fett: 4,0 g
hvorav mettet fett: 1,7 g
Karbohydrater: 1,0 g
hvorav sukkerarter: 0,5 g
Protein: 18,0 g
Salt: 2,1 g
Kjøtt: 82,0 %
Produsent/distributør: Fatland Sandefjord AS
First Price Kokt skinke
Bra med kjøtt, mindre protein enn vinnerne.
Energi: 487 kJ (116 kcal)
Fett: 4,8 g
hvorav mettet fett: 2,0 g
Karbohydrater: 0,9 g
hvorav sukkerarter: 0,7 g
Protein: 17,2 g
Salt: 2,0 g
Kjøtt: 85,0 %
Produsent/distributør: Unil, Norgesgruppen
Finsbråten Løvtynn herregårdskinke
Bra kjøttinnhold, men mindre protein og mer salt enn vinnerne.
Energi: 454 kJ (108 kcal)
Fett: 4,0 g
hvorav mettet fett: 1,6 g
Karbohydrater: 1,0 g
hvorav sukkerarter: 0,5 g
Protein: 17,0 g
Salt: 2,3 g
Kjøtt: 90,0 %
Produsent/distributør: Finsbråten AS
Finsbråten Løvtynn pepperskinke
Bra kjøttinnhold, men mindre protein og mer salt enn vinnerne.
Energi: 454 kJ (108 kcal)
Fett: 4,0 g
hvorav mettet fett: 1,6 g
Karbohydrater: 1,0 g
hvorav sukkerarter: 0,5 g
Protein: 17,0 g
Salt: 2,3 g
Kjøtt: 90,0 %
Produsent/distributør: Finsbråten AS
Gilde Krydret familieskinke
Ok innhold av kjøtt og protein, men mindre enn vinnerne.
Energi: 501 kJ (119 kcal)
Fett: 4,4 g
hvorav mettet fett: 1,6 g
Karbohydrater: 3,9 g
hvorav sukkerarter: 0,3 g
Protein: 16,0 g
Salt: 1,8 g
Kjøtt: 73,0 %
Produsent/distributør: Nortura SA
Finsbråten Frokostskinke
Ok innhold av kjøtt og protein, men mindre enn vinnerne.
Energi: 454 kJ (108 kcal)
Fett: 4,0 g
hvorav mettet fett: 1,6 g
Karbohydrater: 1,0 g
hvorav sukkerarter: 0,5 g
Protein: 17,0 g
Salt: 2,0 g
Kjøtt: 79,0 %
Produsent/distributør: Finsbråten AS
X-tra Kokt skinke
Greit innhold av kjøtt og protein, men mindre enn vinnerne.
Energi: 480 kJ (115 kcal)
Fett: 5,0 g
hvorav mettet fett: 2,0 g
Karbohydrater: 1,0 g
hvorav sukkerarter: 0,5 g
Protein: 16,0 g
Salt: 2,2 g
Kjøtt: 80,0 %
Produsent/distributør: Fatland Sandefjord AS
Coop Gourmetskinke
Greit innhold av kjøtt og protein, men mindre enn vinnerne.
Energi: 454 kJ (108 kcal)
Fett: 4,0 g
hvorav mettet fett: 1,7 g
Karbohydrater: 1,0 g
hvorav sukkerarter: 0,5 g
Protein: 17,0 g
Salt: 2,1 g
Kjøtt: 82,0 %
Produsent/distributør: Fatland Sandefjord AS
Coop Kokt skinke
Greit innhold av kjøtt og protein, men mindre enn vinnerne.
Energi: 454 kJ (108 kcal)
Fett: 4,0 g
hvorav mettet fett: 1,7 g
Karbohydrater: 1,0 g
hvorav sukkerarter: 0,5 g
Protein: 17,0 g
Salt: 2,1 g
Kjøtt: 82,0 %
Produsent/distributør: Fatland Sandefjord AS
Coop Appelsinskinke
Greit innhold av kjøtt og protein, men mindre enn vinnerne.
Energi: 491 kJ (117 kcal)
Fett: 5,0 g
hvorav mettet fett: 2,0 g
Karbohydrater: 1,0 g
hvorav sukkerarter: 0,5 g
Protein: 17,0 g
Salt: 2,1 g
Kjøtt: 82,0 %
Produsent/distributør: Fatland Sandefjord AS
Coop Kokt skinke, 400 g
Greit innhold av kjøtt og protein, men mindre enn vinnerne.
Energi: 450 kJ (110 kcal)
Fett: 4,0 g
hvorav mettet fett: 1,0 g
Karbohydrater: 1,0 g
hvorav sukkerarter: 0,5 g
Protein: 17,0 g
Salt: 2,3 g
Kjøtt: 82,0 %
Produsent/distributør: Fatland Sandefjord AS
Bjerke Pepperskinke
Høyt saltinnhold, men greit innhold av kjøtt.
Energi: 427 kJ (102 kcal)
Fett: 3,0 g
hvorav mettet fett: 1,3 g
Karbohydrater: 0,4 g
hvorav sukkerarter: 0,4 g
Protein: 18,0 g
Salt: 2,6 g
Kjøtt: 80,0 %
Produsent/distributør: Bjerke AS
Coop Bøkerøkt skinke
Greit med kjøtt og salt. Litt mindre protein og mer mettet fett enn vinnerne.
Energi: 491 kJ (117 kcal)
Fett: 5,0 g
hvorav mettet fett: 2,1 g
Karbohydrater: 1,0 g
hvorav sukkerarter: 0,5 g
Protein: 17,0 g
Salt: 2,1 g
Kjøtt: 82,0 %
Produsent/distributør: Fatland Sandefjord AS
Coop Pepperskinke
Greit med kjøtt og salt. Litt mindre protein og mer mettet fett enn vinnerne.
Energi: 474 kJ (113 kcal)
Fett: 5,0 g
hvorav mettet fett: 2,1 g
Karbohydrater: 1,0 g
hvorav sukkerarter: 0,5 g
Protein: 16,0 g
Salt: 2,2 g
Kjøtt: 82,0 %
Produsent/distributør: Fatland Sandefjord AS
Gilde vår fineste skinke
Får ikke terningskast pga ikke deklarert kjøttinnhold .
Energi: 686 kJ (163 kcal)
Fett: 7,0 g
hvorav mettet fett: 2,6 g
Karbohydrater: 0,4 g
hvorav sukkerarter: 0,2 g
Protein: 24,0 g
Salt: 2,2 g
Kjøtt: - %
Produsent/distributør: Nortura SA