Ingen av brødene er skikkelig grove!
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.
Brød er og blir en viktig del av det norske kostholdet, og nettopp derfor er det lurt å velge sunne og grove brød.
En god regel er å velge brød som har så mye fiber og så høy grovhetsprosent som mulig. De aller fleste av oss, ikke minst barn, får nemlig i seg altfor lite fiber.
Fiber er viktig for fordøyelsen, og gir dessuten en god metthet og et jevnt blodsukker. Dette virker positivt inn på overskudd, konsentrasjon, og vektregulering.
Vet du hvor mye fiber du bør spise i løpet av en dag? Det får du vite her.
Gi barna grovere brød
Av en eller annen grunn, er det mange som tror at barn ikke liker grovt brød. Dette er feil! Jo tidligere du innfører grovt brød i et barns kosthold, desto raskere vil barnet bli vant til å spise grovt brød. Produsentene gjør derfor barna en bjørnetjeneste ved kun å produsere barnebrød som har en forholdsvis lav grovhetsprosent og innhold av fiber.
Har du et småspist barn som ikke ser ut til å like grovt brød, skal du selvfølgelig ikke presse på med grove brødsorter. Men har barnet ditt god appetitt, er det lurt å innføre grove brødsorter så tidlig som mulig.
Sjekk hvilke grovbrød som kom best ut på årets store grovbrødtest.
Altfor lite fiber og fullkorn
I denne testen har vi tatt for oss brød som er markedsført mot barn og barnefamilier. Allerede ved å ta en titt på brødenes innhold av fiber og grovhetsprosent, ser vi at typiske ”barnebrød” inneholder mye mindre fiber og fullkorn enn de ideelt sett burde.
Vårt råd til familier som ikke har spesielt kresne barn, er derfor å styre unna barnebrødene, og heller velge grovere typer brød til familien.
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sett på brødenes innhold av fiber, sukker, umettet fett og salt. I tillegg har vi tatt hensyn til brødenes grovhetsprosent. Ettersom fiber og grovhetsprosent er såpass viktig, har vi latt dette telle dobbelt opp. Høyt innhold av salt og sukker har trukket ned, mens grovhetsprosent og høyt innhold av fiber og umettet fett har trukket opp.
I denne testen har vi valgt å gi terningkast 3-5 fordi ingen av disse brødene er grove nok til å fortjene et terningkast 6, og ingen er så fattige på fiber at de fortjener dårligere enn terningkast 3.
Testresultater
Goman Sjiraffbrød
En av testens vinnere. Grei grovhetsprosent og ok fiberinnhold.
Energi: 1015 kJ (240 kcal)
Fett: 2,7 g
hvorav mettet fett: 0,4 g
Umettet fett: 2,3 g
Karbohydrater: 44,0 g
hvorav sukkerarter: 2,5 g
Fiber: 6,2 g
Protein: 7,4 g
Salt: 0,83 g
Grovhetsprosent: 63 %
Kategori brødskala: Grovt
Produsent/distributør: Goman Bakeriet AS
Mesterbakeren Grovt&Godt Junior
En av testens vinnere. Grei grovhetsprosent og ok fiberinnhold.
Energi: 1022 kJ (242 kcal)
Fett: 2,1 g
hvorav mettet fett: 0,4 g
Umettet fett: 1,7 g
Karbohydrater: 45,1 g
hvorav sukkerarter: 1,4 g
Fiber: 5,8 g
Protein: 7,8 g
Salt: 0,74 g
Grovhetsprosent: 69 %
Kategori brødskala: Grovt
Produsent/distributør: Mesterbakeren AS
Goman Bakeriet Løvebrøl
En av testens vinnere. Ok fiberinnhold og bra med umettet fett.
Energi: 1103 kJ (261 kcal)
Fett: 3,6 g
hvorav mettet fett: 0,5 g
Umettet fett: 3,1 g
Karbohydrater: 46,0 g
hvorav sukkerarter: 1,5 g
Fiber: 6,0 g
Protein: 8,5 g
Salt: 0,91 g
Grovhetsprosent: 52 %
Kategori brødskala: Grovt
Produsent/distributør: Goman Bakeriet AS
Goman Superbrød
Ikke spesielt høy grovhetsprosent eller innhold av fiber.
Energi: 1061 kJ (251 kcal)
Fett: 3,6 g
hvorav mettet fett: 0,6 g
Umettet fett: 3,0 g
Karbohydrater: 44,0 g
hvorav sukkerarter: 1,3 g
Fiber: 5,5 g
Protein: 8,0 g
Salt: 0,91 g
Grovhetsprosent: 51 %
Kategori brødskala: Grovt
Produsent/distributør: Goman Bakeriet AS
Mesterbakeren Pøbelbrød
Ikke spesielt høy grovhetsprosent eller innhold av fiber.
Energi: 999 kJ (236 kcal)
Fett: 1,9 g
hvorav mettet fett: 0,3 g
Umettet fett: 1,6 g
Karbohydrater: 43,3 g
hvorav sukkerarter: 1,6 g
Fiber: 5,4 g
Protein: 8,9 g
Salt: 0,62 g
Grovhetsprosent: 56 %
Kategori brødskala: Grovt
Produsent/distributør: Mesterbakeren AS
Bakehuset Julius favorittbrød
Ikke spesielt høy grovhetsprosent eller innhold av fiber.
Energi: 1036 kJ (247 kcal)
Fett: 3,1 g
hvorav mettet fett: 0,3 g
Umettet fett: 2,8 g
Karbohydrater: 43,6 g
hvorav sukkerarter: 1,8 g
Fiber: 5,2 g
Protein: 8,7 g
Salt: 1,00 g
Grovhetsprosent: 56 %
Kategori brødskala: Grovt
Produsent/distributør: Bakers AS
Norgesbakeriet Josefines
Ikke spesielt høy grovhetsprosent eller innhold av fiber.
Energi: 1020 kJ (241 kcal)
Fett: 2,2 g
hvorav mettet fett: 0,3 g
Umettet fett: 1,9 g
Karbohydrater: 44,1 g
hvorav sukkerarter: 1,4 g
Fiber: 5,3 g
Protein: 8,6 g
Salt: 1,00 g
Grovhetsprosent: 60 %
Kategori brødskala: Grovt
Produsent/distributør: Norgesbakeriene Holding AS
Din Baker Skibrødet
Ikke spesielt høy grovhetsprosent eller innhold av fiber.
Energi: 1034 kJ (245 kcal)
Fett: 2,1 g
hvorav mettet fett: 0,3 g
Umettet fett: 1,8 g
Karbohydrater: 45,5 g
hvorav sukkerarter: 3,0 g
Fiber: 5,2 g
Protein: 8,5 g
Salt: 1,00 g
Grovhetsprosent: 53 %
Kategori brødskala: Grovt
Produsent/distributør: Din Baker AS