For mye salt i de fleste.
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.
Det blir skrevet mye om kjøtt og helsefaren ved å spise for mye rødt og bearbeidet kjøtt for tiden. Men som med mye annet når det gjelder kosthold og ernæring, kan det være greit å ikke bare lese de store overskriftene.
Når det kommer til kjøtt, så er det som med mye annen mat: Det er lurt å velge magert, og det handler om hvor mye du spiser.
Greit med litt rødt kjøtt
I følge helsemyndighetene bør vi holde inntaket av rødt kjøtt, som jo produkter laget av kjøttdeig og karbonadedeig er, under 500 g per uke. Dette tilsvarer 700 gram ferdig tilberedt kjøtt. Grunnen til at vi ikke skal spise for mye rødt kjøtt, er at visse studier tyder på at et høyt inntak av rødt kjøtt kan øker risikoen for kreft. Men, det er ikke dermed sagt at vi bør holde oss helt unna rødt kjøtt. Rødt kjøtt er nemlig en av våre beste kilder til jern, et næringsstoff som mange, særlig kvinner, får i seg for lite av.
Skal du tenke sunnhet, bør du gå for kjøttprodukter som inneholder så mye rent kjøtt som mulig. Enten rene fileter av kjøtt, eller farseprodukter som karbonadekaker og kjøttkaker som inneholder en høy andel kjøtt og en lav andel fett og salt.
Sjekk saltinnholdet
Det er stor fokus på salt for tiden, noe som er vel og bra ettersom mange får i seg langt mer salt enn anbefalt. "Ferdigmat" er en av saltverstingene, for eksempel produkter som fiskekaker, kjøttboller og kjøttkaker.
Står du i butikken og har valget mellom to typer kjøttkaker, bør du velge den som inneholder minst salt og fett. Men, hvordan skal du vite om en matvare inneholder mye salt eller ikke?
En grei regel å forholde seg til er at matvarer som inneholder 1,25 gram salt eller mer per 100 gram regnes det som mye salt.
Les mer om salt og omregning fra salt til natrium.
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sett på kjøttkakenes innhold av protein, mettet fett, karbohydrater, salt og prosentandel kjøtt. Mye mettet fett, salt og karbohydrater har trukket ned, mens mye protein og kjøtt har trukket opp.
Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det sunneste får terningkast 5 og det minst sunne terningkast 2. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.
Testresultater
Nordfjord Kjøttkaker ferdigstekte
Greit med kjøtt og mettet fett. Saltinnholdet kunne vært lavere.
Energi: 815 kJ (195 kcal)
Fett: 13,0 g
hvorav mettet fett: 5,2 g
Karbohydrater: 6,0 g
hvorav sukkerarter: 2,4 g
Protein: 13,0 g
Salt: 1,7 g
Kjøtt: 68,0 %
Produsent/distributør: Nordfjord Kjøtt AS
Gilde Skikkelige kjøttkaker
Greit med kjøtt og mettet fett, saltinnholdet kunne vært lavere.
Energi: 787 kJ (188 kcal)
Fett: 12,0 g
hvorav mettet fett: 5,2 g
Karbohydrater: 6,0 g
hvorav sukkerarter: 1,3 g
Protein: 14,0 g
Salt: 1,8 g
Kjøtt: 68,0 %
Produsent/distributør: Nortura SA
Finsbråten For Alle Kjøttkaker
Greit med kjøtt, mettet fett og salt. Høyere innhold av karbohydrater og lavere innhold av protein enn de andre.
Energi: 783 kJ (187 kcal)
Fett: 11,7 g
hvorav mettet fett: 4,8 g
Karbohydrater: 9,4 g
hvorav sukkerarter: 1,5 g
Protein: 11,2 g
Salt: 1,3 g
Kjøtt: 69,0 %
Produsent/distributør: Finsbråten AS
Finsbråten Grove kjøttkaker
Greit innhold av kjøtt, men saltinnholdet kunne vært lavere.
Energi: 710 kJ (171 kcal)
Fett: 11,0 g
hvorav mettet fett: 4,8 g
Karbohydrater: 6,0 g
hvorav sukkerarter: 0,4 g
Protein: 12,0 g
Salt: 1,8 g
Kjøtt: 68,0 %
Produsent/distributør: Finsbråten AS
Coop Kjøttkaker
Greit innhold av kjøtt, litt mer mettet fett enn mange av de andre.
Energi: 807 kJ (194 kcal)
Fett: 14,0 g
hvorav mettet fett: 5,9 g
Karbohydrater: 5,0 g
hvorav sukkerarter: 1,1 g
Protein: 12,0 g
Salt: 1,6 g
Kjøtt: 70,0 %
Produsent/distributør: Fatland Ølen AS
First Price Kjøttkaker
Mindre kjøtt enn vinnerne.
Energi: 760 kJ (183 kcal)
Fett: 12,0 g
hvorav mettet fett: 5,0 g
Karbohydrater: 6,0 g
hvorav sukkerarter: 1,0 g
Protein: 12,0 g
Salt: 1,6 g
Kjøtt: 61,0 %
Produsent/distributør: Unil AS
Folkets Kjøttkaker håndstekte
Mindre kjøtt enn vinnerne.
Energi: 819 kJ (197 kcal)
Fett: 13,1 g
hvorav mettet fett: 6,0 g
Karbohydrater: 7,0 g
hvorav sukkerarter: 1,3 g
Protein: 12,1 g
Salt: 1,5 g
Kjøtt: 62,0 %
Produsent/distributør: Unil AS
Gilde Originale kjøttkaker
Mindre kjøtt enn vinnerne, og saltinnholdet kunne vært lavere.
Energi: 878 kJ (210 kcal)
Fett: 15,0 g
hvorav mettet fett: 6,0 g
Karbohydrater: 8,0 g
hvorav sukkerarter: 2,7 g
Protein: 11,0 g
Salt: 1,8 g
Kjøtt: 61,0 %
Produsent/distributør: Nortura SA
Smedstuen Gård Kjøttkaker grove
Får ikke terning pga manglende deklarasjon.
Energi: - kJ (- kcal)
Fett: 8,2 g
hvorav mettet fett: - g
Karbohydrater: - g
hvorav sukkerarter: - g
Protein: - g
Salt: - g
Kjøtt: 58,4 %
Produsent/distributør: Smedstuen Gård AS