Velg de med minst salt hvis du har små barn.
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.
Når du kjøper kjøttboller forventer du at de inneholder en viss mengde kjøtt, ikke sant? Faktum er at det er store variasjoner på hvor mye kjøtt produsenten putter i kjøttbollene.
I denne testen varierer kjøttinnholdet mellom 58 % til 80 %. Kjøper du kjøttbollene med kun 58 % kjøtt, utgjør resten ingredienser som ikke er rent kjøtt, men ingredienser som kjøttfett og stivelse. Dette går utover næringsinnholdet.
Andel kjøtt påvirker næringsinnholdet
Kjøtt er naturlig fri for karbohydrater, men kjøttvarer tilsettes ofte stivelse som bl.a. fungerer som bindemiddel.
Desto mer kjøtt det er i kjøttbollene desto mindre tilsatt karbohydrater er det. Karbohydratene du finner i denne type mat er ikke fiber- og næringsrike ingredienser, men ren stivelse dog noen tilsetter hvetefiber (men siden fiber ikke deklareres vet vi ikke hvor mye dette er). Derfor er det en fordel at karbohydratinnholdet er lavt. Spis heller kjøttbollene med fiberrikt tilbehør som fullkornpasta og salat.
Øker kjøttinnholdet, øker vanligvis innholdet av fett (og mettet fett) med mindre det brukes magert kjøtt. Proteininnholdet øker også med mengde kjøtt.
Når kjøttbollene består av rødt kjøtt, f.eks. storfe, vil dette øke jerninnholdet i produktet. Derimot, består kjøttbollene av fjærkre, som kylling og kalkun, er jerninnholdet lavt. Og desto mer utspedd kjøttbollene er, desto mindre mengde jern inneholder de.
Redd for å spise kjøtt? Da bør du lese dette.
For mye salt for små barn
Over halvparten av saltet vi får i oss kommer fra industrilagde matvarer som hel- og halvfabrikata. De matvaregruppene som bidrar med mest salt er kjøttprodukter og brødvarer.
Vi vet at mange voksne spiser altfor mye salt, er det svært sannsynlig at mange barn også får i seg for mye salt. Har du et barn på 2 år, bør det i følge anbefalingene ikke få i seg mer enn 2,5 gram salt om dagen. Har du et barn som er glad i kjøttboller, så vil barnet kunne få i seg mer enn dette hvis du velger noen av de salteste kjøttbollene.
Les også: Barn spiser for mye salt
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sammenliknet et utvalg kjøttboller. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte.
For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, mettet fett, andel kjøtt (prosent), karbohydrater og salt. Mengden protein og andel kjøtt trekker opp, mens innholdet av karbohydrater, fett og salt trekker ned. Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilke kjøttboller du syns smaker best.
Testresultater
Coop Kyllingboller
Testens vinner. Bra med kjøtt, og mindre salt enn mange av de andre.
Energi: 600 kJ (148 kcal)
Fett: 10,0 g
hvorav mettet fett: 3,2 g
Karbohydrater: 5,0 g
hvorav sukkerarter: 0,2 g
Protein: 15,0 g
Salt: 1,4 g
Kjøtt: 74,0 %
Produsent/distributør: Fatland Ølen AS
Jippi Kjøttboller
Ok innhold av kjøtt og mettet fett.
Energi: 679 kJ (163 kcal)
Fett: 9,9 g
hvorav mettet fett: 4,2 g
Karbohydrater: 4,8 g
hvorav sukkerarter: 0,0 g
Protein: 12,4 g
Salt: 1,6 g
Kjøtt: 64,0 %
Produsent/distributør: Unil AS
Prior Kjøttboller av kalkun og kylling
Bra innhold av kjøtt og mettet fett, men saltinnholdet kunne vært lavere.
Energi: 641 kJ (153 kcal)
Fett: 9,0 g
hvorav mettet fett: 2,8 g
Karbohydrater: 4,1 g
hvorav sukkerarter: 3,0 g
Protein: 12,0 g
Salt: 1,8 g
Kjøtt: 74,0 %
Produsent/distributør: Nortura SA
Coop Italienske kjøttboller
Bra innhold av kjøtt, greit med salt, men litt mye mettet fett.
Energi: 900 kJ (215 kcal)
Fett: 17,0 g
hvorav mettet fett: 7,0 g
Karbohydrater: 4,0 g
hvorav sukkerarter: 0,5 g
Protein: 12,0 g
Salt: 1,5 g
Kjøtt: 80,0 %
Produsent/distributør: Fatland Ølen AS
Coop Greske kjøttboller
Bra innhold av kjøtt, greit med salt, men litt mye mettet fett.
Energi: 900 kJ (215 kcal)
Fett: 17,0 g
hvorav mettet fett: 7,0 g
Karbohydrater: 4,0 g
hvorav sukkerarter: 1,0 g
Protein: 12,0 g
Salt: 1,5 g
Kjøtt: 80,0 %
Produsent/distributør: Fatland Ølen AS
Gilde Lammeboller med hvitløk og timian
Ok innhold av kjøtt og salt.
Energi: 845 kJ (202 kcal)
Fett: 14,0 g
hvorav mettet fett: 6,0 g
Karbohydrater: 6,2 g
hvorav sukkerarter: 0,0 g
Protein: 12,0 g
Salt: 1,4 g
Kjøtt: 64,0 %
Produsent/distributør: Nortura SA
Gilde Go´og mager italienske kjøttboller
Ok innhold av kjøtt og mettet fett, men høyt innhold av salt.
Energi: 682 kJ (163 kcal)
Fett: 9,0 g
hvorav mettet fett: 3,7 g
Karbohydrater: 7,3 g
hvorav sukkerarter: 1,6 g
Protein: 12,5 g
Salt: 1,8 g
Kjøtt: 65,0 %
Produsent/distributør: Nortura SA
Nordfjord Stekte lammeboller
Ok innhold av kjøtt, men innhold av mettet fett og salt kunne vært lavere.
Energi: 973 kJ (233 kcal)
Fett: 17,0 g
hvorav mettet fett: 7,3 g
Karbohydrater: 7,0 g
hvorav sukkerarter: 2,5 g
Protein: 13,0 g
Salt: 1,7 g
Kjøtt: 69,0 %
Produsent/distributør: Nordfjord Kjøtt AS
Coop Svenske kjøttboller
Ok innhold av kjøtt, men salt og mettet fett kunne vært lavere.
Energi: 858 kJ (206 kcal)
Fett: 14,0 g
hvorav mettet fett: 6,0 g
Karbohydrater: 9,0 g
hvorav sukkerarter: 2,0 g
Protein: 11,0 g
Salt: 1,6 g
Kjøtt: 64,0 %
Produsent/distributør: Fatland Ølen AS
Nordfjord Kjøttboller
Ikke spesielt mye kjøtt, kunne vært mindre mettet fett og salt.
Energi: 801 kJ (191 kcal)
Fett: 13,0 g
hvorav mettet fett: 5,6 g
Karbohydrater: 8,0 g
hvorav sukkerarter: 0,5 g
Protein: 10,0 g
Salt: 1,7 g
Kjøtt: 58,0 %
Produsent/distributør: Nordfjord Kjøtt AS
Folkets Svenske kjøttboller
Ikke spesielt mye kjøtt, kunne vært mindre mettet fett og salt.
Energi: 853 kJ (205 kcal)
Fett: 14,0 g
hvorav mettet fett: 6,0 g
Karbohydrater: 9,0 g
hvorav sukkerarter: 0,5 g
Protein: 10,0 g
Salt: 1,6 g
Kjøtt: 59,0 %
Produsent/distributør: Unil AS
Gilde Svenske kjøttboller
Ikke spesielt mye kjøtt, for høyt innhold av salt.
Energi: 991 kJ (237 kcal)
Fett: 16,0 g
hvorav mettet fett: 6,2 g
Karbohydrater: 9,5 g
hvorav sukkerarter: 1,2 g
Protein: 10,0 g
Salt: 1,9 g
Kjøtt: 59,0 %
Produsent/distributør: Nortura SA
Henriettes smaksopplevelser Lammeboller
Mangler deklarering og får derfor ikke terning.
Energi: - kJ (- kcal)
Fett: - g
hvorav mettet fett: - g
Karbohydrater: - g
hvorav sukkerarter: - g
Protein: - g
Salt: - g
Kjøtt: 87,0 %
Produsent/distributør: Skjeggerød AS