Hvorfor er ikke brødene grovere?
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.
Mange nordmenn spiser mye brød, og nettopp derfor er det viktig at vi velger sunt og grovt brød. En god regel er å velge brød som har så mye fiber og så høy grovhetsprosent som mulig. De aller fleste av oss, ikke minst barn, får nemlig i seg altfor lite fiber. Fiber er viktig for fordøyelsen, og gir dessuten en god metthet og et jevnt blodsukker. Dette virker positivt inn på overskudd, konsentrasjon, og vektregulering.
Fargen sier ingenting om hvor grovt brødet er
Grovt brød kan være mørkt på farge. Men fargen sier ikke alt om innholdet av fiber. Lyst brød kan også inneholde en del fiber. Fullkornshvete og havre kan være lys på fargen, og nye måter å male kornet på gjør at også andre kornslag blir lysere.
En del brød kan se grove ut, uten at de egentlig er det. Grunnen kan være at de er tilsatt malt eller sirup som gir brødet en mørk farge.
Sjekk grovhetsprosenten
For å vite om brødet er grovt nok, kan du se på brødskalaen og grovhetsprosenten. Et skikkelig grovt brød bør ha en fullskravert brødskala, og en grovhetsprosent over 75.
Slik finner du det groveste brødet
Gi barna grovere brød
Mange tror at barn ikke liker grovt brød, men dette er absolutt ingen regel. Jo tidligere du innfører grovt brød i et barns kosthold, desto raskere vil barnet bli vant til å spise grovt brød. Produsentene gjør derfor barna en bjørnetjeneste ved kun å produsere barnebrød som har en forholdsvis lav grovhetsprosent.
Har du et småspist barn som ikke ser ut til å like grovt brød, skal du selvfølgelig ikke presse på med grove brødsorter. Men har barnet ditt god appetitt, er det lurt å innføre grove brødsorter så tidlig som mulig.
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sett på brødenes innhold av protein, fiber og salt. I tillegg har vi tatt hensyn til brødenes grovhetsprosent. Ettersom fiber og fullkorn er såpass viktig, har vi latt dette telle dobbelt opp. Høyt innhold av salt har trukket ned, mens høyt innhold av proteinfiber samt grovhetsprosent har trukket opp.
I denne testen har vi valgt å gi terningkast 3-5 fordi ingen av disse brødene er grove nok til å fortjene et terningkast 6, og ingen er så fattige på fiber at de fortjener dårligere enn terningkast 3.
Testresultater
Coop Dyreparkenbrødet
Litt mer fiber enn de andre og ok grovhetsprosent.
Energi: 1061 kJ (251 kcal)
Fett: 3,3 g
Mettet fett: 0,4 g
Karbohydrater: 45,0 g
Sukkerarter: 1,3 g
Fiber: 6,2 g
Protein: 8,0 g
Salt: 0,95 g
Grovhet: 59 %
Produsent/distributør: Goman Bakeriet
Coop Sjiraffbrød
Høyest grovhetsprosent, litt mer fiber enn de andre.
Energi: 1015 kJ (240 kcal)
Fett: 2,7 g
Mettet fett: 0,4 g
Karbohydrater: 44,0 g
Sukkerarter: 2,5 g
Fiber: 6,2 g
Protein: 7,4 g
Salt: 0,83 g
Grovhet: 63 %
Produsent/distributør: Goman Bakeriet
REMA 1000 Pøbelbrød
Lite salt, grovhetsprosent og innhold av fiber kunne vært høyere.
Energi: 999 kJ (236 kcal)
Fett: 1,9 g
Mettet fett: 0,3 g
Karbohydrater: 43,3 g
Sukkerarter: 1,6 g
Fiber: 5,4 g
Protein: 8,9 g
Salt: 0,62 g
Grovhet: 56 %
Produsent/distributør: Mesterbakeriet
Coop Løvebrøl
Ikke spesielt høyt grovhetsprosent.
Energi: 1103 kJ (261 kcal)
Fett: 3,6 g
Mettet fett: 0,5 g
Karbohydrater: 46,0 g
Sukkerarter: 1,5 g
Fiber: 6,0 g
Protein: 8,5 g
Salt: 0,91 g
Grovhet: 52 %
Produsent/distributør: Goman Bakeriet
Norgesgruppen Julius Favorittbrød
Ok grovhetsprosent men ikke spesielt mye fiber.
Energi: 1036 kJ (247 kcal)
Fett: 3,1 g
Mettet fett: 0,3 g
Karbohydrater: 43,6 g
Sukkerarter: 1,8 g
Fiber: 5,2 g
Protein: 8,7 g
Salt: 1,00 g
Grovhet: 56 %
Produsent/distributør: Bakehuset
Coop Superbrød
Lav grovhetsprosent, ikke spesielt mye fiber.
Energi: 1061 kJ (251 kcal)
Fett: 3,7 g
Mettet fett: 0,6 g
Karbohydrater: 44,0 g
Sukkerarter: 1,2 g
Fiber: 5,4 g
Protein: 7,9 g
Salt: 0,91 g
Grovhet: 51 %
Produsent/distributør: Goman Bakeriet
REMA 1000 Istid
Lite fiber, ikke spesielt høy grovhetsprosent.
Energi: 966 kJ (228 kcal)
Fett: 2,0 g
Mettet fett: 0,4 g
Karbohydrater: 42,3 g
Sukkerarter: 1,4 g
Fiber: 4,5 g
Protein: 8,1 g
Salt: 0,99 g
Grovhet: 55 %
Produsent/distributør: Mesterbakeriet