Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:
Annonse:

Magrere enn mye annen julemat.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Røkt eller kokt skinke er en gjenganger både til middag, frokost og lunsj nå som det er jul. Dette er i utgangspunktet mager mat, men som mye annen julemat er det også en del salt. Mange av skinkene er dessuten røkt, og røkt mat skal vi ikke spise altfor mye av.

Men lite fett og kalorier gjør likevel at juleskinke er et bra alternativ til mye annen julemat. Men spiser du en del skinke, kan det være lurt å velge de typene som er tilsatt røykaroma istedenfor å være røyket på tradisjonell vis.

Forskjell på tradisjonell røyking og røkaroma

Røyking ble tradisjonelt brukt til å konservere mat, samtidig som det gav ekstra smak. I dag har vi to former for røkt mat. Maten som tradisjonelt røykes på treflis og den som tilsettes røykearoma. Hvis maten har blitt røkt på tradisjonelt vis, dannes det stoffer som kan virke kreftfremkallende hvis man får i seg mye av det.

Istedenfor å røke maten på tradisjonelt vis, kan man tilsette røykaroma. I følge mattilsynet er røykearoma mindre helseskadelig enn tradisjonell røyking, men det er viktig at maten merkes ordentlig slik at du opplyses om hvordan maten er røkt.

For å finne ut om maten er røkt på treflis eller med røykaroma, kan du lese ingredienslisten. Dersom det står røykearoma på den, har den ikke hengt over røykende treflis. Noen ganger brukes begge metoder på samme matvare.

Spiser du røkt mat ofte, kan det derfor være lurt å velge mat som er tilsatt røkaroma fremfor å ha blitt røyket på tradisjonell vis.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i juleskinker som var å få kjøpt i de største matvarekjedene rett før jul. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av skinkene, har vi sammenliknet innhold av salt, protein og mettet fett, samt om skinkene er røkt på tradisjonell vis eller tilsatt røykaroma. Mye protein har trukket opp, men salt og mettet fett har trukket ned. Skinkene som er tilsatt røykaroma har fått et poeng for dette.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6 og de minst sunne får terningkast 3. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Testresultater

Xtra Røkt juleskinke

xtra-rokt_juleskinke

Greit med salt, lite mettet fett.

terning6

Energi: 598 kJ (143 kcal)
Fett: 7,2 g
Mettet fett: 3,0 g
Karbohydrater: 1,0 g
Hvorav sukker: 1,0 g
Protein: 18,0 g
Salt: 1,8 g
Røyking: Røkt
Produsent/distributør: Fatland Sandefjord AS

First Price Juleskinke

first_price-juleskinke

Greit med salt, røykaroma istedenfor tradisjonell røyking.

terning6

Energi: 522 kJ (125 kcal)
Fett: 6,3 g
Mettet fett: 2,6 g
Karbohydrater: 1,0 g
Hvorav sukker: 0,5 g
Protein: 15,9 g
Salt: 1,8 g
Røyking: Røykaroma
Produsent/distributør: Unil AS

Gilde Bøkerøkt juleskinke

gilde-bokerokt_juleskinke

Lite mettet fett, ok med salt.

terning6

Energi: 645 kJ (154 kcal)
Fett: 8,8 g
Mettet fett: 2,4 g
Karbohydrater: 1,8 g
Hvorav sukker: 0,9 g
Protein: 17,0 g
Salt: 2,0 g
Røyking: Røkt
Produsent/distributør: Nortura SA

REMA 1000 Prima kokt juleskinke

rema1000-kokt_juleskinke

Bra med protein, litt mer fett enn de andre.

terning6

Energi: 981 kJ (234 kcal)
Fett: 16,0 g
Mettet fett: 5,5 g
Karbohydrater: 0,6 g
Hvorav sukker: 0,6 g
Protein: 22,0 g
Salt: 2,0 g
Røyking: Røkt
Produsent/distributør: Nordfjordkjøtt AS

Gilde Kokt juleskinke, røkt

gilde-ferdig_kokt

Mer salt enn de andre typene.

terning4

Energi: 715 kJ (171 kcal)
Fett: 10,0 g
Mettet fett: 3,5 g
Karbohydrater: 1,3 g
Hvorav sukker: 0,1 g
Protein: 19,0 g
Salt: 2,5 g
Røyking: Røykaroma
Produsent/distributør: Nortura SA

Bjerke Bøkerøkt skinke

bjerke-bokerokt_hel_skinke

Mer salt enn de andre typene.

terning4

Energi: 568 kJ (136 kcal)
Fett: 8,0 g
Mettet fett: 3,3 g
Karbohydrater: 1,9 g
Hvorav sukker: 0,6 g
Protein: 16,0 g
Salt: 2,5 g
Røyking: Røkt
Produsent/distributør: Bjerke AS

Næringsinnhold per 100 gEnergi, kJEnergi, kcalFett, gMettet fett, gKarbo-hydrater, gHvorav sukker, gProtein, gSalt, gRøyking
Xtra Røkt juleskinke, Fatland Sandefjord AS 598 143 7,2 3,0 1,0 1,0 18,0 1,8 Røkt
First Price Juleskinke, Unil AS 522 125 6,3 2,6 1,0 0,5 15,9 1,8 Røykaroma
Gilde Bøkerøkt juleskinke, Nortura SA 645 154 8,8 2,4 1,8 0,9 17,0 2,0 Røkt
REMA 1000 Prima kokt juleskinke, Nordfjordkjøtt AS 981 234 16,0 5,5 0,6 0,6 22,0 2,0 Røkt
Gilde Kokt juleskinke, røkt, Nortura SA 715 171 10,0 3,5 1,3 0,1 19,0 2,5 Røykaroma
Bjerke Bøkerøkt skinke, Bjerke AS 568 136 8,0 3,3 1,9 0,6 16,0 2,5 Røkt
Foto: Erik Helgeneset

 

Annonse:
Annonse: