Saltere enn ferskt brød.
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.
Halvstekte/lettstekte brød er brød du kjøper vakuumpakket i butikken, og som skal stekes i ovnen hjemme før de spises. Her har vi sammenliknet næringsinnholdet i halvstekt brød som finnes i de største matvarekjedene. Vi har ikke tatt med loff og baguetter.
Ikke like grove som andre brød
Fordelen med halvstekt brød, er at vi kan kjøpe inn flere brød av gangen, for eksempel når vi er på hyttetur. Mange liker også smaken og lukten av nystekt brød.
Skal du tenke sunnhet, bør du kanskje heller gå for annet enn halvstekt brød. Ikke fordi de er så usunne, men fordi det finnes flere sunne alternativer blant de ferske brødene. Velger du et ferskt brød, kan du få brød som inneholder mer fiber og mindre salt enn de halvstekte gjør.
5 gode grunner til å spise mer fiber
Mer salt i halvstekt brød
Kun et av brødene i denne testen har lavt nok saltinnhold til å kunne få et nøkkelhullsmerke. Nøkkelhullsmerkede brød kan nemlig ikke inneholde mer enn 1 gram salt per 100 gram brød.
De fleste av oss får i oss for mye salt, og for de av oss som spiser en del brød er salt faktisk en stor kilde til salt. Derfor er det lurt å sjekke saltinnholdet når du kjøper brød. Halvstekte brød inneholder generelt litt mer salt enn andre brødtyper.
Slik har vi gjort testen
For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av umettet fett, sukker, fiber, salt og grovhetsprosent. Fiber og grovhetsprosent teller dobbelt, ettersom dette er viktige faktorer for å avgjøre hvor sunt et brød egentlig er. Mye fiber, umettet fett og grovhetsprosent har trukket opp, mens innholdet av sukker og salt har trukket ned.
Smak er ikke en faktor i testen.
Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6. Vi har valgt å ikke gi lavere terningkast enn 3 ettersom alle disse brødene er sunnere enn lysere typer brød. Et produkt som får terningkast 3 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 4 er dårlig, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.
Testresultater
Eldorado Ekstra grovt brød
Testen vinner. Høy grovhetsprosent men fiberinnholdet kunne vært høyere.
Energi: 1112 kJ (264 kcal)
Fett: 6,2 g
Mettet fett: 0,7 g
Umettet fettet fett: 5,5 g
Karbohydrater: 37,0 g
hvorav sukkerarter: 2,4 g
Kostfiber: 7,5 g
Protein: 11,0 g
Salt: 1,1 g
Grovhet: 76 %
Produsent/distributør: Unil AS
Eldorado Grovt familiebrød
Ok grovhetsprosent og fiberinnhold, men begge kunne gjerne vært høyere.
Energi: 973 kJ (231 kcal)
Fett: 2,5 g
Mettet fett: 0,3 g
Umettet fettet fett: 2,2 g
Karbohydrater: 43,0 g
hvorav sukkerarter: 1,6 g
Kostfiber: 6,2 g
Protein: 6,2 g
Salt: 0,8 g
Grovhet: 52 %
Produsent/distributør: Unil AS
Eldorado Kornbrød
Lav grovhetsprosent. Greit innhold av sukker.
Energi: 1113 kJ (264 kcal)
Fett: 6,2 g
Mettet fett: 0,7 g
Umettet fettet fett: 5,5 g
Karbohydrater: 40,0 g
hvorav sukkerarter: 1,1 g
Kostfiber: 5,5 g
Protein: 9,0 g
Salt: 1,2 g
Grovhet: 33 %
Produsent/distributør: Unil AS
Coop Lettstekt grovbrød
Ok grovhetsprosent og fiberinnhold, men begge kunne gjerne vært høyere.
Energi: 1048 kJ (248 kcal)
Fett: 3,2 g
Mettet fett: 0,4 g
Umettet fettet fett: 2,8 g
Karbohydrater: 41,8 g
hvorav sukkerarter: 2,5 g
Kostfiber: 6,2 g
Protein: 10,1 g
Salt: 1,2 g
Grovhet: 51 %
Produsent/distributør: Goman Bakeriet
REMA 1000 Grovbrød
Ok grovhetsprosent og fiberinnhold, men begge kunne gjerne vært høyere.
Energi: 1052 kJ (249 kcal)
Fett: 3,2 g
Mettet fett: 0,4 g
Umettet fettet fett: 2,8 g
Karbohydrater: 42,0 g
hvorav sukkerarter: 2,5 g
Kostfiber: 6,2 g
Protein: 10,0 g
Salt: 1,2 g
Grovhet: 51 %
Produsent/distributør: Goman Bakeriet