Foto: Erik Helgeneset

Nesten 50 % sukker i taperne!

Frokostblandinger kan være en sunn start på dagen, men det kan også være en sukkerbombe som likner mer på en dessert enn en frokost. Velger du slike frokostblandinger blir du ikke bare fort sulten igjen, men det kan gå utover både konsentrasjon og humør resten av dagen. Dessuten kan det fort gå utover vekten.

Starter du derimot dagen med en fiberrik frokost, vil dette gi et stabilt blodsukker hele resten av dagen. Dette er positivt både i forhold til prestasjon, overskudd, vekt og helse.

Derfor bør du spise frokost

Taperne er sukkerbomber!

I denne testen har vi tatt for oss alle frokostblandinger som ikke går under betegnelsen müsli/crüsli eller granola. Disse blir omtalt i en egen test senere.

Tar du en titt på testresultatene, ser du at mange av frokostblandingene som har et design som appellerer til små barn, inneholder store mengder sukker. Kanskje er det fordi mange barn ikke vil ha frokostblanding hvis ikke det smaker veldig søtt, eller kanskje er det fordi produsentene ikke har jobbet nok med produktutvikling når det kommer til frokostblandinger markedsført mot barn? Hva med en frokostblanding med akkurat like fine farger og bilder som dagens ”barnefrokostblandinger”, men med mindre sukker og mer fiber?

Frokost for deg som vil ned i vekt

Når du velger frokostblanding skal du selvfølgelig velge en du syns smaker godt. Men det kan også være lurt å se litt på næringsinnholdet. Hvis du ønsker å gå ned i vekt eller sliter med å holde vekten, er det lurt å velge en type som inneholder lite sukker, bra med fiber, og ikke altfor mye kalorier.

Det er også lurt å velge en frokostblanding som inneholder en høy andel fullkorn, fordi fullkorn har vist seg å være bra for helsa vår. Topper du det hele med litt bær, og kanskje også litt cottage cheese eller mager kesam som inneholder mye protein, får du en sunn og mettende frokost som bidrar til et stabilt blodsukker slik at du unngår søtsug og overspising senere på dagen.

Eksempel på 3 dagers meny for deg som vil ned i vekt

Frokost for deg som er slank og aktiv

Er du en slank aktiv type, kan du også gjerne velge en frokostblanding som inneholder bra med fiber og fullkorn og ikke altfor mye sukker og mettet fett. Også for deg er det bra med en sunn frokost som metter og som bidrar til et stabilt blodsukker.

Men hvis du også pleier å spise frokostblanding etter trening, kan denne godt inneholde mer sukker enn den du velger til frokost. Etter trening trener vi nemlig både påfyll av protein og karbohydrater.

Mat og trening

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på hvor mye mettet fett, sukker, fiber , protein, salt og fullkorn frokostblandingene inneholder. Mye sukker, salt og mettet fett har trukket ned, mens mye protein, fullkorn og fiber har trukket opp. Vi har latt fiber sukker og salt telle dobbelt, ettersom de fleste får i seg for mye salt og sukker og for lite fiber, og fordi det uansett ikke er så mye mettet fett og protein i disse frokostblandingene.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilken du syns smaker best.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6 og de minst sunne får terningkast 1. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.