Foto: Erik Helgeneset

Mye sukker i taperne!

Yoghurt, skyr, eller kesam/kvarg med korn kan være et sunt og godt lite måltid, enten du spiser det som mellommåltid, når du har lyst på noe godt på kvelden, eller når du skal få i deg en rask frokost og ikke er så veldig sulten.

Meieriprodukter er en god kilde til protein som metter godt. Protein fra meieriprodukter har dessuten vist seg å være optimal for restitusjon etter trening.

Mat og trening

Meieriprodukter er dessuten vår viktigste kilde til kalsium og jod, to næringsstoffer som en del av oss får i seg for lite av. Så det er absolutt plass til en yoghurt, skyr eller kesam om dagen. Det gjelder bare å styre unna de som inneholder veldig mye sukker.

Hvordan får jeg nok jod?

Minst protein i yoghurt

Fra meieriprodukter får vi protein, men det er stor forskjell på hvor mye protein det er i en yoghurt og i en skyr eller kesam. Skyr er i motsetning til hva mange tror, ikke en yoghurt, men ferskost laget av syrnet melk med én eller flere melkesyrekulturer og evt. også tilsatt litt løpe i ystemelken. Det samme gjelder kesam og kvarg.

Sammenlikner du skyr, kesam eller kvarg med vanlig yoghurt, inneholder disse mer protein, og ofte også mindre fett enn en del yoghurttyper. Protein metter godt, og derfor egner skyr og kvarg seg godt som et lite måltid når du er sulten men ikke har lyst til å få i deg så mye kalorier.

Kosthold for deg som skal ned i vekt

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på yoghurtenes innhold av mettet fett, sukker , fiber og protein. Vi skulle gjerne også sett på innholdet av kalsium, men ikke alle produsentene har oppgitt dette i sine produkter. Lite sukker og mettet fett har trukket opp, det samme har mye protein. Vi har latt mettet fett bare telle halvparten av sukker og protein ettersom ingen av disse produktene inneholder så mye fett.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på den du liker best under.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det sunneste får terningkast 6. Vi har ikke gitt lavere terningkast enn terningkast 3, ettersom ingen produktene i denne testen kan sies å være direkte usunne. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.