Foto: Erik Helgeneset

Tre av brødene får terningkast 6.

Mange spiser brød hver dag, og nettopp derfor er det lurt å velge en av de sunneste typene. I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet grovbrød, det vil si brød som er merket som grovt eller ekstra grovt på Brødskalaen.

Derfor bør du spise fiber og fullkorn

Sjekk Brødskalaen, men se også på grovhetsprosenten

De fleste brød merkes i dag med Brødskalaen, en sirkel som sier noe om hvor mye hele korn, kli og sammalt mel det er i et brød. Jo større del av sirkelen som er farget, desto grovere er brødet. Når ¾ av sirkelen er skravert, kan brødet kalles for grovt. Hvis hele sirkelen er skravert, klassifiseres brødet som ekstra grovt.

Velger du grove eller ekstra grove brød som du finner i denne testen, kan du altså være sikker på at du får et nokså grovt brød. Men, skal du virkelig gå for de groveste typene, bør du også ta en titt på grovhetsprosenten. Denne sier nemlig veldig mye mer enn hva Brødskalaen alene gjør.

Brødskalaen kan nemlig være litt misvisende. Man skulle for eksempel trodd at hvis halve sirkelen var skravert, så betyr det at brødet er 50 % grovt. Men slik er det nødvendigvis ikke! Det er nemlig slik at hvis et brød er mer enn 25 % grovt, blir 1/2 av sirkelen i Brødskalaen skravert. Hvis brødet er mer enn 50 % grovt, blir 3/4 av brødskalasirkelen skravert. Et brød som du tror er 3/4 grovt (75 %), kan altså vise seg å bare være 51 % grovt.

Slik ser du hva maten inneholder.

Sjekk grovhetsprosent og fiberinnhold

Skal du virkelig være sikker på at du velger grovt nok, bør du derfor også ta en titt på brødets grovhetsprosent som står i varedeklarasjonen eller på forsiden av brødet sammen med Brødskalaen. Jo høyere grovhetsprosenten er, desto grovere er brødet. Hvis du vil ha et ordentlig grovt brød, bør du velge et som har en grovhetsprosent mellom 75 og 100.

Det er også lurt å sjekke innholdet av fiber, ettersom et brød med høyere grovhetsprosent kan ha lavere mengde kostfiber enn et brød med lavere grovhetsprosent. Grunnen til dette er at Brødskalaen gir en gradert vurdering av andelen sammalt mel og hele korn i brødet. Det kan hende at brød med høyere andel sammalt mel har mindre fiber enn brød med lavere fullkornsgrad fordi det er tilsatt fiber ut over det som kommer fra melet eller de hele kornene. Forskjellen kan også komme av at man har brukt forskjellige typer mel. For eksempel er fiberinnholdet høyere i rugmel enn i hvetemel.

5 grunner til å spise mer fiber

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg av grove og ekstra grove brød som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. Vi har ekskludert en del av de ”hjemmebakte” brødene fra Meny, ettersom det ikke var oppgitt fiberinnhold på produktene.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av umettet fett, sukker, fiber, salt og grovhetsprosent. Fiber og grovhetsprosent teller dobbelt, ettersom dette er viktige faktorer for å avgjøre hvor sunt et brød egentlig er. Mye fiber, umettet fett og grovhetsprosent har trukket opp, mens innholdet av sukker og salt har trukket ned.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6. Vi har valgt å ikke gi lavere terningkast enn 4 ettersom alle disse brødene er sunnere enn lysere typer brød. Et produkt som får terningkast 4 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 4 er dårlig, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.