Foto: Erik Helgeneset

Like greit som hjemmelaget?

Det er sommeravslutning, bursdag, eller andre begivenheter som krever en eller flere kaker. Da er det lett å ty til ferdige kakemikser. Men er det egentlig så ille?

Sunnere med kake laget fra bunnen av?

Mange av oss føler at vi jukser litt når vi lager kake av kakemikser, men når det kommer til sunnhet så er det faktisk ikke slik at hjemmelagde kaker alltid er sunnere enn de du blander sammen av kakemikser.

Det som bestemmer om en kake bare er ”litt usunn” eller ”veldig usunn” er hvor mye sukker, mettet fett, og kalorier det er i den. Og dette avhenger jo av hvor mye smør, fløte, rømme, sukker eller andre søtstoffer det er i den.

Bruk olje eller flytende margarin

Mange hjemmelagde kaker er laget av smør, mens de fleste av kakemiksene skal blandes med olje eller flytende margarin. Det gjør at det ofte er mindre mettet fett og mer umettet fett i kaker bakt av kakemikser sammenliknet med hjemmebakte kaker.

Velg riktig fett!

Finnes det sunne kaker?

For noen har det gått sport i å lage "sunne kaker" der sukker byttes ut med "naturlig sukker" i form av tørket frukt, honning, eller kokosblomstsukker.

Det ikke alle vet, er at det er omtrent like mye sukker i honning og kokosblomstsukker som i vanlig hvitt sukker. Lager du kaker av disse eller liknende søtningsmidler og tror at det er veldig mye sunnere enn kake laget av hvitt sukker, lurer du altså deg selv.

Hva er egentlig greia med kokosblomstssukker og agavesirup?

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg av sjokoladekake og brownies kakemikser som var å få kjøpt i de største matvarekjedene. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte og produkter som med deklarert næringsinnhold pr. 100 gram ferdig bakt kake.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av kalorier, sukker, mettet fett, og salt. Innholdet av kalorier, sukker, mettet fett og salt trekker ned.

I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 4. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de "sunneste" får terningkast 4 og de minst sunne får terningkast 2. Et produkt som får terningkast 2 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.