Bruker du honning i teen, kokosblomstsukker når du baker, eller lønnesirup over pannekakene fordi du tror det er sunnere enn hvitt sukker? Da bør du lese videre!.
Ta gjerne også en titt på filmen ovenfor der Bramat.no´s eksperter tar for seg de ulike alternativene til hvitt sukker.
Det er nemlig ikke så stor forskjell på vanlig hvitt sukker, og søtt som honning, agavesirup, lønnesirup, melasse, og kokosblomssukker som mange tror.
Sukker er rent og naturlig
Ikke alle vet at sukker en helt naturlig ingrediens som kommer fra sukkerrør eller sukkerbeter. Sukker lages altså av planter. Det er derfor ikke slik at honning, kokosblomstsukker eller noen av de andre søtstoffene er mer naturlige enn hvitt sukker.
Omtrent like mye sukkerarter og kalorier
Når vi snakker om sukker, eller sukkerarter, er det mono- og disakkarider vi mener. Tar du en titt på tabellen nedenfor, ser du at det er litt mindre sukkerarter i for eksempel honning og lønnesirup enn i hvitt sukker, men forskjellen er liten.
Ser vi på kokosblomstsukker, er det omtrent akkurat like mye sukker og kalorier som i vanlig hvitt sukker.
Mindre blodsukkerstigning av agavesirup
Agavesirup inneholder derimot mindre sukker enn hvitt sukker. Men dette sukkeret er hovedsakelig fruktose. Fruktose i mindre mengder er greit, men blir det for mye fruktose kan det føre til et økt nivå av fettstoffer i blodet, noe som ikke er bra for helsen.
Agavesirup har lav GI (glykemisk indeks), og gir derfor lavere blodsukker enn sukker. Dette kan være fordelaktig for de som har diabetes og de som sliter med vekten. Men også disse bør begrense inntaket av agavesirup på grunn av det høye innholdet av fruktose.
Lite mineraler i honning
Særlig honning blir ofte fremstilt som et sunnere alternativ til sukker fordi honning inneholder plantestoffer og mineraler. Det er bare det at innholdet av disse stoffene er så lavt at det blir ubetydelig med mindre du spiser enorme mengder med honning. Velg gjerne honning for smakens skyld, men ikke fordi det er så mye sunnere enn hvitt sukker.
Type | Vekt per ss | Kcal per 100 g | Sukker per 100 g | GI | Kommentar |
Honning | 16 g | 317 | 79 | 61 | Inneholder små mengder mineraler og sporstoffer, men dette er så lite at det har liten betydning. |
Agavesirup | 15 g | 310 | 68 | 13 | Er cirka 25 prosent søtere enn vanlig sukker, men påvirker blodsukkeret svært lite. Det skyldes at agave inneholder nesten bare fruktose. Men mye fruktose kan øke fettstoffene i blodet. |
Lønnesirup | 13 g | 354 | 85 | 54 | Blir laget av innkokt saft fra visse lønnetrær. |
Melasse | 20 g | 290 | 75 | 55 | Et restprodukt etter at sukker er krystalisert fra sukkerjuicen. |
Kokossukker | 9 g | 400 | 96 | 54 | Inneholder sporstoffer og antioksidanter, men i minimale mengder. |
Hvitt sukker | 9 g | 400 | 100 | 65 | Naturlig. Kommer fra sukkerbeter/sukkerroer. |