Foto: Erik Helgeneset

Sjekk saltinnholdet før du kjøper!

Kjøttboller er enkel mat som de fleste liker, ikke minst barna. Kjøttboller med poteter, saus og grønnsaker, kjøttboller i tomatsuppen, eller pasta med kjøttboller og tomatsaus kan være et bra middagsalternativ. Men skal du tenke sunnhet bør du i tillegg til å bruke grønnsaker ved siden av, velge de kjøttbollene som inneholder minst salt og mettet fett, og en høy andel kjøtt.

Barn skal ikke ha for mye salt

Over halvparten av saltet vi får i oss kommer fra industrilagde matvarer som hel- og halvfabrikata. De matvaregruppene som bidrar med mest salt er kjøttprodukter, farsemat som fiskekaker, pølser og kjøttboller, samt brødvarer.

Vi vet at mange voksne spiser altfor mye salt, det samme gjør nok mange barn. Har du et barn på 2 år, bør det i følge anbefalingene ikke få i seg mer enn 2,5 gram salt om dagen. Har du et barn som er glad i kjøttboller, så vil barnet kunne få i seg mer enn dette hvis du velger noen av de salteste kjøttbollene i denne testen.

Voksne anbefales å ikke få i seg mer enn 5 gram salt om dagen, de fleste får i seg over dobbelt så mye. Derfor er det mye å hente på å sammenlikne innholdet av salt når du velger mat som kjøttboller.

Barn spiser for mye salt

Pøs på med grønnsaker

Uansett hva du velger til middag, bør det være en grei regel at det alltid er grønnsaker til middag. Dette kan enten være ved siden av, eller blandet i selve retten som hvis du lager hjemmelaget tomatsuppe (boksetomater regnes som grønnsaker).

Det har etter hvert også kommet kjøttboller der det er blandet grønnsaker inn i kjøttbollene. Også disse kjøttbollene bør serveres sammen med andre grønnsaker, men både for helsa og miljøet er det en bra ting at det nå etter hvert har kommet flere kjøttprodukter med grønnsaker i.

Den sunneste grønnsaken av alle

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg kjøttboller. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, mettet fett, andel kjøtt og/eller grønnsaker, karbohydrater og salt. Mengden protein og andel kjøtt og grønnsaker trekker opp, mens innholdet av karbohydrater, fett og salt trekker ned. Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilke kjøttboller du syns smaker best.