Foto: Erik Helgeneset

Lite fett men mye sukker.

Boller er enkelt, godt, billig, og lett å få tak i! Er du sulten og stikker innom en matbutikk, kiosk, eller bensinstasjon, er boller ofte det billigste valget. Men hvor sunt er det egentlig?

Svaret på dette er som med så mye annet; det kommer an på hvor mye og hvor ofte du spiser det! Det største «problemet» med boller er at de ofte selges på billigsalg hvis du kjøper flere boller av gangen. Og kjøper du flere, er det også lettere å spise flere..

Kosthold for deg som vil ned noen kilo

Mye sukker og stivelse

Sammenliknet med kake, sjokolade og andre søtsaker, er det lite kalorier og fett i boller. Men de fleste boller (alle bollene i denne testen) er laget på finmalt mel, noe som gjør at de er fattige på fiber og rike på raske karbohydrater. Er du overvektig og har en tendens til å legge på deg rundt magen, er boller derfor ikke noe du bør spise altfor ofte. Heller ikke hvis du er en av dem som føler at du blir sulten og sugen på noe søtt av å spise mye raske karbohydrater.

Er du derimot slank, aktiv, og trenger et raskt påfyll av karbohydrater etter en treningsøkt, kan du godt spise noen boller. Boller kan også gi et fint påfyll av energi for de som sliter med å få i seg nok mat.

Mat og trening

Tap til rosin- og sjokoladeboller

Sammenlikner vi næringsinnholdet i de ulike hvetebollene, ser vi ikke uventet at sjokoladebollene inneholder mer kalorier, fett og sukker enn de vanlige hvetebollene. Boller med rosiner har også mer sukker enn boller uten rosiner, noe som hovedsakelig skyldes at rosiner inneholder mye sukker.

Skal du spise en bolle en gang i blant, har det ingen betydning om du velger en vanlig hvetebolle, eller en bolle med sjokolade. Er du en storspiser av boller, kan det være lurt å gå for bollene uten sjokolade.

Slik har vi gjort testen

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av bollene, har vi sett på innhold av kalorier, mettet fett, sukker og salt. Mye kalorier, sukker og mettet fett har trukket ned. Det samme har innholdet av salt.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 4. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de «sunneste» får terningkast 4. Et produkt som får terningkast 2 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.