Foto: Erik Helgeneset

Stort sett bare raske karbohydrater.

Nudler er noe mange liker, ikke minst barn og ungdom. En porsjon nudler etter skolen eller som et kjapt lite måltid kan smake godt, men inneholder stort sett bare raske karbohydrater og salt, og minimalt med vitaminer og mineraler.

Forskjell på middagsnudler og porsjonsnudler

Det finnes to typer nudler; middagsnudler og porsjonsnudler. I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i porsjonsnudler. Ulempen med porsjonsnudler er at vi som regel bare spiser nudlene. Når vi spiser middagsnudler, har vi dette gjerne sammen med fisk, kjøtt, kylling og grønnsaker. Som en del av et ellers sunt måltid, kan middagsnudler derfor være en helt grei ting. Middagsnudler finnes dessuten i fullkornsvarianter eller som eggnudler, noe som er sunnere enn nudler laget av finmalt mel.

Greit å vite om karbohydrater og blodsukker

Mye kalorier men metter dårlig

En porsjon med nudler kan inneholde 350-400 kcal. Dette er like mye kalorier som et barn bør få i seg gjennom en skikkelig middag. Forskjellen er bare at mens nudler kun er en kilde til raske karbohydrater og salt, inneholder andre middager også viktige næringsstoffer som protein, umettet fett, vitaminer, mineraler og antioksidanter.

Kombinasjonen av raske karbohydrater og fett, gjør dessuten at mange fortsatt føler seg sultne etter en porsjon med nudler. Barn som har en tendens til å bli overvektige, bør altså ikke spise for mye nudler.

Tidligere var det palmeolje i mange av nudlene, dette er heldigvis fjernet. I denne testen er det kun en type nudler som inneholder palmeolje.

Kosthold for deg som skal ned i vekt

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på sammenliknet næringsinnholdet i porsjonsnudler som er til salgs i de største matvarekjedene. For å gjøre en vurdering av produktene har vi sett på innhold av kalorier, mettet fett, sukker, protein, og salt. Mye kalorier, mettet fett og salt har trukket ned, mens innhold av protein har trukket opp. Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilken type du liker best lenger ned i testen. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det «sunneste» får terningkast 3 og det minst sunne får terningkast 1.