Ofte et bedre valg enn pølser.
Sommer betyr grilling, og sammen med pølser er hamburgere kanskje noe av det vi griller mest av. Men hvor sunt er egentlig hamburgere? Og hvor sunt er det å grille?
Viktig med riktig tilbehør
Fordelen med hamburger er at mange hamburgere inneholder forholdsvis mye kjøtt og mindre fett enn for eksempel pølser. Det er også noen typer som inneholder mindre salt enn pølser. Det er bra, for de fleste av oss kan med fordel kutte ned på både mettet fett og salt.
Det mest usunne med et typisk hamburgermåltid er ofte ikke hamburgeren i seg selv, men tilbehøret i form av pommes frites, lyst hamburgerbrød og kanskje massevis av dressing og ost. Da blir det fort mye fett og kalorier.
Velger du derimot grovt hamburgerbrød, tomatbaserte sauser og har på grønnsaker som tomat og løk i tillegg til å servere en god salat eller andre grønnsaker ved siden av, så kan hamburgermåltidet bli et bra måltid, også ernæringsmessig.
Treningsøkter du kan gjøre hvor som helst
Ikke spis for mye kjøtt
Uansett hva slags hamburgere eller annet kjøtt du velger, så er rådet fra helsemyndighetene klart: Vi bør ikke spise for mye rødt- og bearbeidet kjøtt. Anbefalingene er at vi holder oss under 500 g ferdig tilberedt kjøtt per uke. Mange spiser langt mindre enn dette, men mange spiser også mer. Litt rødt kjøtt kan du gjerne tillate deg. Kjøtt er en veldig god kilde til jern som mange, særlig jenter, får i seg for lite av.
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sammenliknet et utvalg av ferske og frosne hamburgere. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av mettet fett, protein, salt og kjøtt i produktene. Innholdet av kjøtt og protein har trukket opp, mens innholdet av mettet fett og salt har trukket ned.
Smak er ikke en faktor i teste, men du kan stemme på den du syns smaker best.
Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6 og de vi vurderer som minst sunne får terningkast 3. Et produkt som får terningkast 3 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre.